8 Redenen Waarom Het Je Niet Lukt Om Buikvet Te Verbranden

waarom-je-niet-van-je-buikvet-afkomtWil het je maar niet lukken om dat buikvet te verbranden, ondanks je strenge dieet en regelmatig flink bewegen? Er zijn diverse factoren die een rol spelen bij het verbranden van lichaamsvet. Lees verder en ontdek 8 mogelijke redenen waarom jouw buikvet stug op zijn plek blijft zitten.

Overtollig buikvet verbranden is niet alleen belangrijk om er beter uit te zien. Buikvet (ofwel visceraal vet) is ook de vorm van lichaamsvet die de meeste gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Het verhoogt onder andere het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, insuline resistentie en sommige vormen van kanker.

Reden des te meer dus om er zo snel mogelijk van af te komen. Als het maar

Je doet de verkeerde workout

Hardlopen en andere vormen van cardio zijn prima voor het verbeteren van je uithoudingsvermogen. Ze zijn echter niet de beste oplossing voor je buikomtrek.

Wat is dan de meest effectieve vorm van beweging als je snel vet wilt verbranden? De meeste experts raden een combinatie aan van krachttraining en cardio.

Met krachttraining vergroot je je spiermassa. Spierweefsel verbrandt meer calorieën dan vet. Je zult dus gedurende de dag – op een natuurlijke manier – meer calorieën verbranden als je meer spiermassa hebt.

Veel vrouwen zijn bang dat ze er ‘opgepompt’ uit gaan zien als ze krachttraining gaan doen. Dit is echter onzin. Tenzij je als vrouw anabole steroïden neemt, zul je van krachttraining geen opgepompte spieren krijgen. Het resultaat van krachttraining is niet een opgeblazen, maar juist een strak en atletisch lichaam.

PSST… Wist je dat succesvol afslanken voor 80% van je dieet afhangt? Download ons GRATIS e-boek en ontdek de 7 simpele trucs die je vandaag nog kunt toepassen om direct je stofwisseling te versnellen en meer vet te verbranden.

Je workout is niet intensief genoeg

Om ongewenst buikvet te verbranden moet je de intensiteit van je workouts opschroeven. Uit onderzoek blijkt dat een training met een hoge intensiteit meer buikvet verbrandt dan een training met een matige of lage intensiteit.

intensief-trainen-buikvet-verbranden
foto: fabiovalinhos

Uiteindelijk is het doel van je training om zoveel mogelijk calorieën te verbranden. Hoge intensiteit workouts doen dit beter dan lage intensiteit workouts.

Je doet de verkeerde oefeningen

Spot-reductie bestaat niet! Oftewel, buikspieroefeningen zijn niet effectief om buikvet te verbranden. Het doen van duizenden crunches, sit-ups en andere buikspieroefeningen zal je buikspieren zeker sterker maken. Helaas helpen ze nauwelijks om van het vet af te komen dat je ze bedekt.

Hoe komt dit? Zodra je lichaam vet gaat aanspreken als energie bron (oftewel vet gaat verbranden), richt het zich als eerste op de makkelijkste plekken. Helaas is buikvet een van de lastigste vormen van vet om te verbranden.

Een buikspiertrainer die uitsluitend gericht is op buikspieroefeningen zal je dus ook niet veel goed doen. Er zijn echter ook ‘buikspiertrainers’ die ook een hele hoop andere spieren aan het werk zetten. Sommigen stellen je in staat om diverse oefeningen te doen voor verschillende spiergroepen. Met anderen kun je één oefening doen die naast je buikspieren tegelijkertijd ook een heleboel andere spieren traint. Onze favorieten vind je hier.

Geen buikspieroefeningen dus… maar wat dan wel?

Nogmaals komt het erop neer om zoveel mogelijk calorieën te verbranden. Dit doe je door zoveel mogelijk spieren zo intensief mogelijk aan het werk te zetten. Oefeningen zoals bijvoorbeeld Planks, Squats en Burpees zijn funtionele oefeningen die veel grote spiergroepen activeren. Binnen slechts een paar minuten bereik je met dit soort oefeningen veel meer dan met eindeloze reeksen crunches of sit-ups.

Een goede vorm van training die zowel krachttraining als cardio op een effectieve manier combineert is kettlebell training. De workouts zetten al je spieren goed aan het werk en zijn ook zeer intensief. Tijdens een stevige training verbrandt je tot wel 400 calorieën in 20 minuten.

Je eet teveel bewerkt voedsel

Bewerkt voedsel stikt vaak van de geraffineerde suikers, geraffineerde granen, zout en allerhande conserveermiddelen, geur en kleurstoffen, smaakversterkers en ga zo maar door.

bewerkt-voedsel

Veel bewerkt voedsel zet aan tot overeten omdat het nauwelijks vult. Dit is de reden dat je een flinke fast-food maaltijd kunt eten om na een uur al weer honger te hebben. Bewerkt voedsel bevat meestal ook maar weinig voedingsstoffen en vezels.

Bewerkt voedsel kan ook nog eens een verslavende werking hebben. Zo wijst dit onderzoek bijvoorbeeld uit dat Oreo koekjes net zo verslavend zijn als cocaïne.

De oplossing? Je raadt het waarschijnlijk al… Kies zoveel mogelijk voor natuurlijk, onbewerkt voedsel. Bereid je eten zelf in plaats van het als kant en klaar maaltijd te kopen. Ja, het kost wat meer tijd, maar er is geen beter doel dan een slanker, fitter en gezonder lichaam… toch?

Een heerlijke en gezonde maaltijd op tafel zetten die uitsluitend bestaat uit natuurlijke ingrediënten is veel makkelijker dan je denkt. Geen inspiratie? Probeer bijvoorbeeld eens de recepten van Jasper Alblas.

Je bent gestresst

Stress kan je vetverbranding behoorlijk in de weg zitten. Zeker als het gaat om buikvet.

Ten eerste vergroot stress de kans dat je teveel en slechter voedsel gaat eten. Je zult eerder naar die zak chips grijpen (en hem helemaal leeg eten) als je gestresst bent.

Ten tweede leidt stress tot een verhoogde aanmaak van het hormoon cortisol (ook wel het stress hormoon genoemd). Dit leidt onder andere tot een vertraging van je stofwisseling en zorgt ervoor dat je lichaam vet gaat vasthouden.

Ontspanningsoefeningen, meditatie en ademhalingsoefeningen zijn allemaal goede manieren om stress te verminderen. Als je echter van overtollig vet af wilt komen, is intensief sporten waarschijnlijk een nog betere oplossing.

Je krijgt te weinig slaap

Uit onderzoek blijkt dat te weinig slaap kan leiden tot overgewicht. Zo leidt slapen er bijvoorbeeld toe dat je ’s avonds meer gaat snacken. Daarnaast ga je grotere porties eten en kies je eerder voor koohydraatrijk voedsel.

Als je niet onvoldoende slaap hebt gehad dan eet je op een dag gemiddeld 300 calorieën meer dan wanneer je goed uitgerust bent. Je zult flink wat moeten bewegen om die hoeveelheid weer te verbranden. Helaas maakt slaapgebrek je ook minder actief.

Conclusie: zorg dat je voldoende slaap krijgt. Voor de meeste van ons is dat tussen de 7 en 8 uur per nacht.

Je bent niet gemotiveerd

Om blijvend van je buikvet af te komen, moet je meer calorieën verbranden dan je op dit moment eet. Dit vergt blijvende veranderingen in je voedings- en bewegingspatronen. Of dit je wel of niet gaat lukken hangt grotendeels af van je motivatie.

Je motivatie wordt bepaald door hoe belangrijk iets voor je is. Het is waar dat het, genetisch gezien, voor de een makkelijker is om af te vallen dan voor de ander. Als je echter voldoende gemotiveerd bent zal niets je kunnen tegenhouden.

Je wordt ouder

Wanneer we ouder worden vinden er – zowel bij mannen als vrouwen – veranderingen plaats in het lichaam. Zo vertraagt de stofwisseling. Dit betekent dat het lichaam minder calorieën nodig heeft.

Vrouwen krijgen bovendien te maken met de menopauze. Hierdoor wordt onder andere de hormoonhuishouding een goed door de war geschud. Een van de gevolgen hiervan is dat vrouwen eerder buikvet opslaan.

Het goede nieuws is dat je, ondanks deze ‘gebreken van het ouder worden’, toch van overtollig buikvet af kunt komen door rekening te houden met de hierboven genoemde dingen.

Als het je, ondanks alles wat je probeert, toch niet lukt om van hardnekkig vet af te komen dan kun je ervoor kiezen om een vetverbrander te proberen. Dit kan net dat steuntje in de rug bieden dat je nodig hebt. Zie ook: De Beste Vetverbranders / Fatburners

 

Share

Plaats een reactie

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.