Afvallen Zonder Jojo-Effect Doe Je Zo

afvallen-zonder-jo-jo-effectHet jojo-effect is misschien wel de meest beruchte vijand van iedereen die op dieet wilt. Het hangt als een zwaard van Damocles boven de hoofden van iedereen die eindelijk de moed bij elkaar heeft geraapt om aan dat ene ambitieuze dieet te beginnen. Zelfs wanneer je erin slaagt je ideale bmi te bereiken, is de kans namelijk groot dat je de extra kilo’s die je kwijt bent, er in de komende maanden weer bij krijgt. Daarom geven we enkele tips voor mensen die het jojo-effect willen vermijden. Hou daarbij dit goed in gedachten: het is belangrijk om verantwoord af te vallen, je dieet moet een verandering in levenswijze teweeg brengen, en geen eenmalige krachtinspanning zijn.

Eet een gezond ontbijt

Een gezond ontbijt geeft je stofwisseling een echte kick. Sla je het ontbijt over, dan is de kans groot dat je later in de dag meer gaat eten dan eigenlijk gezond voor je is. Een studie over gewichtsverlies concludeerde dat je mensen die geen last hadden van het jojo-effect bijna allemaal de gewoonte hadden dagelijks te ontbijten.

Stop met calorieën tellen en eet gewoon gezond

Calorieën tellen is een echte rage geworden over de afgelopen jaren, maar het geeft aan veel mensen een fout beeld van voeding. Je scheert namelijk alle soorten voedsel over dezelfde kam, terwijl er calorierijke producten zijn die eigenlijk best gezond zijn, en caloriearme producten (bijvoorbeeld light-frisdranken) die absoluut geen plaats hebben in een gezond dieet. Calorieën zijn simpelweg een maatstaf voor de hoeveelheid energie in een product, het zegt niets over de gezondheid ervan.

Vul je koelkast met groenten en fruit

De verleiding is groot om naar een snelle ongezonde snack te grijpen wanneer je niets anders in huis hebt. Wanneer je er echter voor zorgt dat je koelkast vol gewassen en geschilde groenten ligt, kan je net zo goed een gezonde snack nemen. Zorg ervoor dat een stuk fruit of groente net zo makkelijk en snel is als een ongezond snack. Op die manier leer je jezelf gezonde eetgewoonten aan.

Stop met dieetfrisdrank

Light of zero frisdranken doen meer kwaad dan goed. Dat komt vooral omdat ze een gezond imago hebben en veel mensen zonder erover na te denken sloten van het goedje drinken. Dieetfrisdranken bevatten dan misschien zelf weinig suikers of calorieën, ze bevatten wel artificiële zoetstoffen die je doen hunkeren naar suiker.

Verdeel je bord in stukjes

Dit is een heel concrete tip die je kan toepassen bij het bereiden van maaltijden. Verdeel je bord in gedachten in vier gelijke delen. Twee van die delen vul je met gezonde groenten zoals broccoli, asperges, bloemkool of spruitjes. Het derde deel vul je met gezonde koolhydraten zoals bruine rijst of zoete aardappelen. Het laatste deel reserveer je voor een klein gezond stuk eiwitrijk voedsel, zoals vis, vlees of eieren.

Eet volgens een koolhydraatarm dieet

Koolhydraten zijn de oorzaak van de extra kilo’s die veel mensen plagen. Geraffineerde suikers zoals je die vindt in koekjes, taart, snoep en frisdrank zijn uiteraard uit den boze. Ze leveren je veel energie, maar wanneer je die niet meteen verbruikt, wordt de energie omgezet in vet. Extra kilo’s dus. Schrap suikers en je zal merken dat je gezond en blijvend afvalt, zonder jojo-effect!

Klik hier voor meer tips om je ongezonde eetgewoonten blijvend te veranderen.

Dit gast artikel is geschreven door Jasper Alblas, auteur van het 7×7 Afslank Receptenboek.

Share

Plaats een reactie

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.