De 3 Gevaren van Overgewicht

overgewichtOvergewicht is een epidemie in een groot deel van de Westerse wereld. Nederland en België zijn er niet zo erg aan toe als de Verenigde Staten, maar het gaat de slechte kant op. Mensen met overgewicht lopen een verhoogd risico op verschillende zeer ernstige aandoeningen. We bespreken de drie grote gevaren van overgewicht.

Gevaar 1: Hartaanval

Hart- en vaatziekten zijn nog steeds de meestvoorkomende doodsoorzaak in Nederland. Onderzoek heeft keer op keer aangetoond dat de kans op een hartaanval groter is voor wie aan overgewicht lijdt.

Overgewicht ligt vaak aan de basis van een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol-niveau. Deze aandoeningen zijn op zich al erg gevaarlijk, maar ze verhogen het risico dat je hebt om een hartaanval te krijgen ook nog eens enorm.

Het goede nieuws is dat een kleine hoeveelheid gewicht verliezen (door bijvoorbeeld te stoppen met alcohol te drinken) al een grote impact kan hebben op het gevaar dat hoge cholesterol-niveaus en hoge bloeddruk met zich meebrengen. Streven naar je doelgewicht door middel van een gezond en gebalanceerd dieet is de ideale methode om gewicht te verliezen en zo je risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Cholesterolniveaus verlaag je door minder slechte vetten te eten en te kiezen voor natuurlijke producten in combinatie met een gezonde dosis sport en beweging.

Gevaar 2: Suikerziekte

De meeste mensen die lijden aan suikerziekte of type 2 diabetes hebben overgewicht. De ontwikkeling van deze aandoening gaat gepaard met insuline resistentie. Insuline is een belangrijk hormoon dat de concentraties glucose in je bloed reguleert. Bij mensen met overgewicht verliest insuline zijn efficiëntie en moet de pancreas overcompenseren door meer van de stof aan te maken, wat al snel leidt tot een uitputting. Zolang je lijdt aan overgewicht, heb je een vergrootte kans om type 2 diabetes te ontwikkelen. Lukt het je om gewicht te verliezen, dan verdwijnt ook het verhoogde risico op suikerziekte.

Je kan gewicht verliezen en zo je risico op suikerziekte verminderen door een gebalanceerd dieet te volgen, je ongezonde eetgewoonten te veranderen, voldoende te sporten en goed te slapen.

Ook voor mensen waarbij suikerziekte al is vastgesteld, is afvallen de juiste keuze. Zelfs wanneer je al lijdt aan diabetes, kan gewicht verliezen je helpen bij het reguleren van je bloedsuiker concentraties. Door een actievere levensstijl te ontwikkelen kan je ervoor zorgen dat je lichaam minder afhankelijk is van de medicatie die je moet nemen als diabetes patiënt.

Gevaar 3: Artrose

Osteoartritis of artrose is een ziekte die wordt getypeerd door een slijtage van het kraakbeen in de gewrichten. Artrose komt vooral voor in de knieën, heupen en rug. Wanneer het kraakbeen verdwijnt uit deze gewrichten, zijn de botten niet meer beschermd en zullen ze schade oplopen, wat tot hevige pijn en beperking van de bewegingsvrijheid kan leiden. Het kraakbeen slijt door verloop van tijd af en is tot op zekere hoogte onvermijdelijk, maar er zijn wel enkele factoren die het proces heel erg versnellen. Wanneer je aan overgewicht lijdt, krijgen je gewrichten het zwaar te verduren. Ze moeten de extra kilo’s de hele dag ondersteunen en bij elke beweging komt er meer druk op het kraakbeen te staan dan het eigenlijk aankan. Daardoor slijt het kraakbeen sneller af bij mensen met overgewicht. Je gewrichten worden dus eigenlijk sneller oud wanneer je overgewicht hebt.

De oplossing is opnieuw eenvoudig (in theorie): afvallen. Door gewicht te verliezen, verminder je de druk op je gewrichten en op die manier verlaag je het risico op artrose.

De risico’s die gepaard gaan met overgewicht beperken zich echter niet tot deze drie aandoeningen. Verschillende soorten kanker worden steeds vaker gelinkt aan overgewicht. Mensen met overgewicht lopen voornamelijk een verhoogd risico op darmkanker, borstkanker en slokdarmkanker. Ook jicht en slaapapneu zijn klassiek gelinkt aan overgewicht.

Neem je al die dingen samen, dan lijkt het duidelijk dat overgewicht ernstige gevolgen met zich meebrengt. Veel van de meest voorkomende ernstige ziekten zijn intussen gelinkt aan overgewicht door uitvoerig wetenschappelijk onderzoek.

Mensen die vroeger beweerden dat overgewicht ongevaarlijk is, hebben ondertussen geen been meer om op te staan. De verantwoordelijke keuze is dan ook duidelijk: wanneer je overgewicht hebt, moet je afvallen. Geen gemakkelijke taak in een wereld met zoveel lekkere verleidingen en zo veel banen waar je heel de dag aan de computer zit.

Toch is het de moeite waard om vanaf vandaag een gezond dieet te gaan volgen, met natuurlijke producten en gezonde ingrediënten. Door af te vallen verlaag je het risico op hartziekten, kanker, artrose, diabetes, en nog veel meer. Mensen zonder overgewicht zijn namelijk minder vermoeid, gemotiveerder en over het algemeen gelukkiger.

Dit is een gast artikel van Jasper Alblas, auteur van het populaire ‘7 x 7 Afslank Receptenboek‘ waarmee hij inmiddels meer dan 5000 mensen succesvol heeft helpen afvallen.


Share

Plaats een reactie

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.