Eiwitdieet

Het eiwitdieet, ook wel proteïne dieet genoemd, is op dit moment razend populair. Het is er speciaal op gericht om vet te verbranden zonder verlies van spiermassa. Dit maakt het niet alleen geschikt voor mensen die willen afvallen, maar ook voor iedereen die spiermassa wil opbouwen. Tijdens een eiwitdieet eet je vooral eiwitrijk voedsel. Daarnaast vermijd je koolhydraten zoveel mogelijk.

Hoe werkt een eiwitdieet

Eiwitten zijn een belangrijk onderdeel van de voeding. In de spijsvertering worden eiwitten afgebroken tot aminozuren. Deze aminozuren worden gebruikt als bouwstof en brandstof. Veel essentiële aminozuren kunnen niet door het lichaam zelf gemaakt worden. Je moet ze dus via je voedsel binnenkrijgen.

Maar hoe werkt een eiwitdieet nu precies als je wilt afvallen? Door eiwitrijke voeding te combineren met het eten van weinig koolhydraten, gaat je lichaam zijn vetreserves verbranden. Normaal gesproken verbrandt je lichaam liever koolhydraten omdat dit makkelijker is (en omdat de gemiddelde mens er veel te veel van binnenkrijgt). Overtollige koolhydraten worden opgeslagen als vet. Het lichaam gaat pas vet verbranden als de voorraad koolhydraten op is.

Een eiwitdieet zet een verbrandingsproces in gang dat ketose wordt genoemd. Omdat het lichaam niet voldoende koolhydraten heeft om te verbranden, gaat het over op de verbranding van vetzuren. De afbraak van vetzuurketens  zorgt voor verhoogde ketonwaardes in het bloed. Dit wordt de ketogene toestand genoemd. Of je in ketogene toestand bent kun je meten met Ketostix. Het bereiken van de ketogene toestand is een duidelijk teken dat je lichaam vet aan’t verbranden is.

Wat is dan het nut van eiwitten? Deze vervullen een dubbele rol.

  • Ze zorgen dat je spiermassa behouden blijft. Als het lichaam geen koolhydraten meer heeft om de vetverbranding in stand te houden, gaat het over op de verbranding van (spier)-eiwitten. Eiwitten vormen namelijk een belangrijke bouwstof voor spieren. Het is dus belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen om te voorkomen dat je spiermassa afneemt. Het behouden van spieren is ook belangrijk omdat spiermassa een grote rol speelt in je tofwisseling. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe sneller je stofwisseling (ook in rust).
  • Eiwitten zorgen ervoor dat je langer vol zit. Doordat eiwitrijk voedsel langzamer door je lichaam wordt verbrand zit je maag langer vol. Je hebt dus langer een voldaan gevoel. Dit maakt het eiwitdieet ook een stuk makkelijker vol te houden.

Voordelen van het eiwitdieet

Snel afvallen

Je kunt met een eiwitrijk dieet snel afvallen. Ongeveer 48 uur nadat je begonnen bent met een strikt eiwitdieet (dus ook koolhydraatarm) komt je lichaam in een ketogene toestand. Je gaat dan dus lichaamsvet verbranden. Zeker in de eerste weken zal dit leiden tot sneller afvallen. Het is mogelijk om een paar kilo per week te verliezen.

Weinig hongergevoel

Een eiwitrijk dieet zorgt langer voor een voldaan gevoel. Je zult dus minder last hebben van honger. Hierdoor wordt ook de behoefte om te snoepen minder. Omdat je weinig last hebt van een hongergevoel is een eiwitdieet ook makkelijker vol te houden.

Behoud van spiermassa

Eiwitten zijn een belangrijke bouwstof voor je spieren. Als je lichaam (wegens onvoldoende koolhydraten) vet gaat verbranden, gaat spiermassa verloren. Door voldoende eiwitten te eten kun je dit voorkomen. Dit maakt de combinatie van koolhydraatarm en eiwitrijk zo effectief.

Suikerspiegel in balans

Eiwitten houden je suikerspiegel beter in balans. Koolhydraten worden heel snel omgezet in glucose. Dit zorgt voor een snelle stijging van je suikerspiegel. Vervolgens wordt deze glucose naar je cellen getransporteerd. Hiervoor is insuline nodig. De insuline zorgt ervoor dat de glucose binnen korte tijd opgenomen wordt in het bloed. Dit zorgt ervoor dat je suikerspiegel weer daalt. Het resultaat van deze daling van je suikerspiegel is dat je weer honger hebt.

Eiwitten worden veel langzamer omgezet. Hierdoor maakt je lichaam veel minder insuline aan. Dit zorgt er weer voor dat je suikerspiegel beter in balans blijft en dat je minder last hebt van honger.

Gevaren van het eiwitdieet

Eiwitdiëten zijn niet geschikt voor lange periodes. Ze zijn een middel om binnen korte tijd veel af te vallen. Het is zeker niet de bedoeling om de rest van je leven een streng eiwitdieet te volgen. Nadat je je streefgewicht bereikt hebt is het belangrijk om een gezond eetpatroon te gaan volgen. Je lichaam heeft ook koolhydraten nodig om goed te kunnen functioneren.

Als je twijfelt of een eiwitdieet voor jou geschikt is, raadpleeg dan eerst je huisarts. Een eiwitdieet is in iedergeval niet geschikt voor:

  • Mensen met nier- of leveraandoeningen
  • Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven
  • Mensen onder de 18

Populaire eiwitdiëten zijn op dit moment:

Het Dr Frank dieet

Het Dukan dieet

Het Mentale Dieet Plan

Share

Plaats een reactie

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.