Fitnessbal – Ideale Training Voor Thuis

fitnessbal-gymbalDe fitnessbal is een van de grootste fitness rages van dit moment. Hij is niet voor niets zo populair. Met behulp van tientallen oefeningen biedt deze ‘fitness bal’ een ontzettend veelzijdige en effectieve manier om je kracht, flexibiliteit en uithoudingsvermogen te vergroten. Ontdek alles wat je moet weten over dit veelzijdige hulpmiddel…

Wat is een fitnessbal

Je hebt er vast al eens een gezien. Een fitnessbal (ook wel gymbal, fysiobal, Swiss ball, yogabal of pilatesbal genoemd) is een elastische rubberen bal tussen de 35 en 75 cm. Oorspronkelijk werd hij ontwikkeld door Aquilino Cosani en heette hij de Pezzi Ball. In het begin werd hij vooral gebruikt als hulpmiddel tijdens de fysiotherapie. Al snel werd duidelijk dat de bal een zeer effectief fitness hulpmiddel was. Inmiddels wordt hij door talloze atleten gebruikt zowel als bij yoga en pilates.

Inmiddels is de fitnessbal ook in veel woonkamers te vinden. Je kunt er namelijk ook prima mee thuis trainen. Daarnaast zijn er ook steeds meer kantoren waar hij als ‘zitbal’ wordt gebruikt ter vervanging van de bureaustoel.

Wat zijn de voordelen?

Effectief

Vanwege zijn ronde vorm ben je tijdens bewegingen met de gymbal constant bezig met stabiel blijven en je evenwicht bewaren. Hierdoor worden oefeningen zoals push-ups, sit-ups, squats en planks worden veel effectiever. Het onstabiele oppervlak van de bal zorgt er voor dat je veel meer spieren inzet om je stabiliteit te bewaren… zelfs als je hem alleen maar gebruikt om op te zitten.. Hierdoor wordt de fitnessbal is ook een uitstekend hulpmiddel om je ‘core’ te versterken en je functionele kracht te vergroten.

Veelzijdig

Je kunt er ontzettend veel verschillende oefeningen mee doen. Naast een aantal unieke oefeningen zoals de ‘roll out’ en de ‘standing ball squeeze’ worden ook veel bestaande oefeningen veel leuker en effectiever als je ze uitvoert met een gymbal. Hierdoor blijft je training veelzijdig. Dit helpt je om gemotiveerde te blijven en regelmatig te blijven trainen.

De effecten van de training zijn ook veelzijdig. Je traint je hele lichaam en bevorderd zowel je kracht als je flexibiliteit en je uithoudingsvermogen. Dit zorgt voor een goede en gebalanceerde workout.

Veilig

De bal ondersteuning tijdens bewegingen waardoor de kracht/druk op spieren en je wervelkolom wordt verminderd. Dit maakt hem zeer geschikt voor mensen die hun conditie willen verbeteren na een blessure en mensen met een slechte belastbaarheid.

Thuis trainen

Je hebt er maar één nodig om zeer veel verschillende oefeningen te kunnen doen. Laat je hem leeglopen dan neemt hij nauwelijks ruimte in beslag. Opgepompt doet hij ook prima dienst als stoel/zitzak. Sterker nog… steeds meer bedrijven voeren de gymbal in als ergonomische vervanging van normale stoelen.

Welke maat fitnessbal past bij jou?

Fitnessballen zijn verkrijgbaar in diverse maten. Om het beste uit je training te halen moet je een gymbal kiezen met de afmeting (diameter) die het beste bij je past. Dit hangt af van je lengte. Hier zijn de globale richtlijnen:

  • Tot 155 cm: gymbal van 45 cm
  • Tussen 155 cm en 165 cm: gymbal van 55 cm
  • Tussen 165 cm en 178 cm: gymbal van 65 cm
  • Tussen 179 cm en 190 cm: gymbal van 75 cm
  • Langer dan 180 cm: gymbal van 90 cm

Zit je precies tussen twee maten in (bijvoorbeeld 165,5 cm) dan kun je beide maten proberen om te kijken welke het beste voelt voor je.

Fitnessbal kopen

fitnessbal kopenEen goede kwaliteit fitness bal kost je tussen de 15 en de 35 euro (afhankelijk van de maat). Meestal zit de pomp hier zelfs bij inbegrepen. Soms krijg je er zelfs een DVD bij met oefeningen en workouts.

Het belangrijkste is dat je de juiste maat selecteert.

Je kunt jouw fitnessbal veilig en vertrouwd bestellen via Bol.com. Klik hier voor het volledige assortiment.

 

Conclusie

De fitnessbal is een goedkoop, effectief en praktisch hulpmiddel dat je helpt om op een leuke manier een strakker, sterker en leniger lichaam te ontwikkelen. Als je op zoek bent naar een leuke en veelzijdige training die je ook prima vanuit huis kunt doen, dan is hij zeker het proberen waard.

Share

Plaats een reactie

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.