Gevolgen van Overgewicht

Overgewicht kan een grote invloed hebben op je gezondheid en je welzijn. Natuurlijk is er een groot verschil tussen een beetje te zwaar zijn en ernstig overgewicht. De mogelijke gevolgen van overgewicht zijn te verdelen in drie categorieën:

Fysieke Gevolgen

Ernstig overgewicht kan zeer schadelijk zijn voor je lichaam en je gezondheid. De fysieke gevolgen van overgewicht zijn onder andere een verhoogde kans op:

  • Hart- en vaatziekten zoals hartinfarcten en beroertes.
  • Hoge bloeddruk
  • Suikerziekte. Diabetes type 2. Dit wordt ook wel ouderdomssuikerziekte genoemd, maar komt helaas ook steeds vaker voor bij jongeren.
  • Artrose. Dit is een aandoening van het kraakbeen in gewrichten. Mensen met overgewicht lopen vooral een verhoogd risico op artrose van knieën, heupen en enkels.
  • Kortademigheid en een slechte conditie
  • Kanker
  • Rugklachten
  • Overmatige transpiratie

Psychische gevolgen

Naast alle lichamelijke gevolgen kan overgewicht ook een grote invloed hebben op je psychische toestand. Overgewicht kan leiden tot een verlaagd zelfbeeld, depressiviteit en zelfs tot sociaal isolement. Iemand met obesitas zal ook eerder opvallen in sociale situaties. Dit kan leiden tot ongewenste aandacht en ongevraagd commentaar. Mensen hebben meestal oordelen over overgewicht en zijn helaas vaak niet te bescheiden om deze uit te spreken.

Ook op het gebied van liefde en relaties kan overgewicht roet in het eten gooien. Het wordt moeilijker om een partner te vinden en kan leiden tot een overweldigend gevoel van eenzaamheid. Kortom, overgewicht kan dus leiden tot een vermindering van de kwaliteit van je leven.

Praktische gevolgen

Zwaar overgewicht kan ook allerlei praktische gevolgen hebben. Zo kan het bijvoorbeeld moeilijker worden om goed passende kleding te vinden. Ook reizen met het openbaar vervoer of met het vliegtuig kan lastig zijn. Overgewicht kan ook leiden tot een vermindering van je bewegelijkheid en zelfs tot het niet meer kunnen uitvoeren van bepaalde taken.

De gevolgen van overgewicht zijn dus talrijk en kunnen je leven danig verpesten. Het goede nieuws is dat je er iets aan kunt doen. Vaak kunnen simpele veranderingen in je levenspatroon zoals meer vers voedsel, minder suiker en meer bewegen al een gunstige invloed hebben op je overgewicht. Ook zijn er veel diëten die je kunnen helpen om sneller af te vallen.

 

 

 

 

 

Share

Plaats een reactie

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.