Gezonde Dressing Recepten voor een Heerlijke Salade

Een gezonde dressing is de ‘kers op de taart’ van een heerlijke salade. Helaas zijn de meeste dressings die je kant en klaar in de winkel koopt vaak verre van gezond. Ze bevatten vaak ontzettend veel onnodig toegevoegde suikers. Daarnaast zitten ze veelal vol geur-, kleur- en smaakstoffen en ongezonde vetzuren.

Kortom, als je wilt genieten van een gezonde salade dan is het niet echt bevorderlijk om deze te overgieten met een alles behalve gezonde dressing.

Zelf een gezonde dressing maken

Gelukkig hoeft het helemaal niet moeilijk te zijn om zelf een heerlijke gezonde dressing te maken. Sterker nog, het is vaak kinderlijk eenvoudig.

Dat beetje extra tijd dat je steekt in het maken van je eigen dressing loont zeker de moeite.

Eigengemaakte dressings bevatten doorgaans niet alleen veel minder calorieën en veel meer gezonde voedingsstoffen… ze zijn ook nog eens veel lekkerder dan de kant-en-klare dressings die je in de winkel vindt.

Gezonde dressing recepten

Hier zijn een aantal recepten die je salade niet alleen gezonder maar ook smaakvoller zullen maken…

Romige Tahini Dressing

Romige tahini dressing

Tahini (tahin) is sesampasta die al heel lang gebruikt wordt in de keuken van het Midden-Oosten maar nu ook in het Westen snel aan populariteit wint.

Tahini is zeer geschikt voor het maken van dressings en wordt ook als belangrijk bestanddeel van veel soorten humus gebruikt. Het is tegenwoordig in bijna iedere supermarkt te krijgen.

Deze heerlijke fris-romige tahini dressing is een feestje voor over je salade.

Je hebt nodig:

  • 2 eetlepels tahini
  • Sap van 1 uitgeperste citroen
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • peper en zout naar smaak
  • water

Doe de tahini, citroensap, knoflook, peper en zout in een kom. Giet er een beetje water bij en roer tot je een gladde dressing hebt. Blijf water toevoegen tot de dressing de dikte heeft die je wilt.

Deze dressing is heerlijk over allerlei soorten salades. In een afgesloten pot kan hij ook tot 2 weken in de koelkast worden bewaard.

Appel Cider Vinaigrette

Appel cider vinaigrette

Appel cider azijn is zeer populair vanwege de vele gezondheidsvoordelen die eraan worden toegekend. Ook als je wilt afvallen kan het een krachtig hulpmiddel zijn (zie: ‘Appelazijn, Wonder Middel bij Afvallen?‘).

Appelazijn leent zich echter ook prima als basis voor een heerlijke gezonde vinaigrette.

Voor deze vinaigrette heb je nodig:

Doe alle ingrediënten in een schaaltje en mix ze met een garde tot je een egale vinaigrette hebt.

Deze heerlijke frisse vinaigrette past over bijna iedere salade maar komt misschien nog het best tot zijn recht over een simpele groene salade met sla, tomaten en komkommer. Ook over een quinoa salade doet hij het erg goed. In een goed afgesloten pot kun je deze vinaigrette tot 1,5 weken in de koelkast bewaren.

Romige Basilicum Dressing

Romige basilicum dressing

Deze dressing is iets arbeidsintensiever dan de vorige twee (hoewel niet heel veel) maar die extra moeite loont zeker! Om deze romige basilicum dressing te maken heb je nodig:

  • 20 gr verse basilicum
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • 1 kleine courgette
  • 4-6 amandelen
  • 4 el olijfolie
  • 2 el organische appelazijn
  • Snufje zout/peper

Doe alle ingrediënten in een blender en blend ze tot je een romige, egale dressing hebt.

Deze dressing is ook heerlijk als dipsaus voor ‘knabbel’ groente als gezonde snack. In een afgesloten pot kun je hem tot één week in de koelkast bewaren. Vers is hij natuurlijk het lekkerst!

Simpele Balsamico Vinaigrette

Zelfgemaakte balsamico vinaigrette

Deze heerlijke balsamico vinaigrette heb je binnen een handomdraai gemaakt en is vele malen lekkerder (en gezonder) dan de kant-en-klare vinaigrette die je in de winkel koopt.

Om hem te maken heb je nodig:

  • 75 ml olijfolie
  • 2 el balsamico azijn
  • 2 tl Dijon mosterd
  • Zout en peper naar smaak
  • Scheutje soja saus (optioneel)

Meng alles in een schaaltje en klaar is kees. Deze vinaigrette is voor de meeste salades prima te gebruiken. Probeer hem eens over een simpele salade van geraspte worteltjes. Je kunt hem tot 2 weken in de koelkast bewaren.

Aziatische Gember Dressing

Aziatische gember dressing

Deze Aziatisch geïnspireerde dressing is wel weer wat tijds/arbeidsintensiever dan de vorige… maar zo lekker!

Je hebt nodig:

  • 60 ml olijfolie
  • 2 el tahini
  • 1 el citroensap
  • 1 el sojasaus
  • 3 druppels vloeibare stevia (of één dadel of 1/2 el maple syrup)
  • 1,5 cm verse gember (geraspt)
  • 2 el water
  • Snufje cayenne peper
  • Zout en peper naar smaak

Doe de ingrediënten in een blender en mix ze tot je een egale dressing hebt. Je kunt eventueel wat meer water toe voegen om de dikte van de dressing aan te passen zoals je hem wilt hebben.

Deze dressing is heerlijk over een salade van quinoa, komkommer, tomaat, paprika en avocado. Je kunt hem tot één week in de koelkast bewaren (in een goed afgesloten pot).

Gezonde dressings conclusie

Zoals je ziet is het kinderlijk eenvoudig om zelf je eigen heerlijke gezonde dressings te maken. En het voegt zoveel toe… niet alleen kwa smaak maar ook in gezonde voedingsstoffen.

Gezonde dressing recepten voor een heerlijke salade. Deze zelfgemaakte dressings bevatten zeer weinig calorieën en zitten bomvol gezonde voedingsstoffen.

Share

Plaats een reactie

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.