Gezonde Mueslirepen Zelf Maken

Gezonde Mueslirepen Zelf Maken

Mueslirepen zijn super handig als snack of tussendoortje. Je kunt ze makkelijk overal mee naartoe nemen en ze kunnen helpen je hongergevoelens op afstand te houden en je de energie geven om door te pakken tot je volgende maaltijd.

Helaas zijn de kant en klare mueslirepen die je in de winkel vindt niet de meest gezonde snack die je kunt krijgen. Ze bevatten vaak een hoop toegevoegde suiker en andere slechte stoffen zoals geur-, kleur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen enzovoorts.

Als je op de lijn wilt letten of wat gezonder wilt eten dan zijn de kant-en-klare mueslirepen uit de winkel dus waarschijnlijk niet de beste oplossing.

Zelf Gezonde Mueslirepen Maken

Gelukkig is het helemaal niet zo moeilijk om je eigen gezonde mueslirepen of haver repen te maken. Het voordeel is dat je dan precies weet wat erin zit. Je kunt ook zelf experimenteren met verschillende ingrediënten zodat ze beter passen bij jouw persoonlijke smaak.

De meeste gezonde mueslireep recepten gebruiken een gezondere zoetsof dan geraffineerde suiker, zoals honing of agave siroop. Ook bevatten ze geen conserveringsmiddelen.

Het kost wel wat tijd om zelf mueslirepen te maken. Het grootste deel hiervan staan ze echter in de oven. De voorbereiding is meestal zo gepiept.

Hier is een simpel recept voor eigengemaakte gezonde mueslirepen:

Gezonde mueslireep recept

gezonde-mueslireep met cranberries.

Deze reep zit vol vezels, eiwitten en antioxidanten. Hij is ook glutenvrij. Je bent er ongeveer 40 minuten mee bezig… maar 30 hiervan is oven tijd.

Voor dit recept heb je nodig:

  • Een bakblik van ongeveer 20 cm bij 25 cm, bekleed met bakpapier
  • 270 gram havervlokken
  • 140 gram amandelen
  • 40 gram pindas
  • 60 gram gedroogde cranberries
  • 2 el geraspte kokos
  • 200 gram honing of agave siroop
  • 80 gram kokosolie
  • 1 theelepel vanille extract

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Doe de honing, kokosolie en het vanille extract in een kom en roer met een garde door tot je een egale vloeistof hebt.
  • Hak de amandelen en de pinda’s grof fijn en doe ze samen met de havervlokken, geraspte kokos en de gedroogde cranberries in een kom. Mix ze kort samen.
  • Giet het honing/kokosolie mengsel er overheen en mix alles goed door elkaar.
  • Giet het mengsel in het bakblik, verspreid het tot je een egale laag hebt en druk het overal goed aan.
  • Zet het blik in de oven en laat het mengsel 30 minuten bakken op 170 graden.
  • Haal het bakblik uit de oven en laat het goed afkoelen.
  • Haal het gebakken mengsel voorzichtig uit het bakblik en snijd het in repen.
  • In een goed afgesloten bakje kun je de muelsirepen tot twee weken in de koelkast bewaren.

Bron: thecookingfoodie.com

Gezonde Mueslirepen zonder Oven

Gezonde no bake mueslirepen.

Heb je geen oven of geen zin/tijd om een half uur te wachten tot je mueslirepen gebakken zijn? Geen probleem! Je kunt namelijk ook ‘no bake’ muelsirepen maken.

Het is perfect als een voedzame, gezonde snack of tussendoortje.

Je hebt nodig:

  • 150 gram havervlokken
  • 225 gram dadels zonder pit
  • 12,5 gram gepofte rijst
  • 35 gram amandelen
  • 31 gram gedroogde cranberries
  • 60 ml pindakaas
  • 60 ml honing of agave siroop
  • 32 gram pompoenzaadjes
  • 1 el lijnzaad
  • kwart theelepel zout

Bereiding:

  • Doe de dadels in een keukenmachine (staafmixer kan ook) en maal ze fijn tot er een pasta ontstaat.
  • Doe de havervlokken, gepofte rijst, amandelen, pompoenzaad en lijnzaad in een pannetje en rooster ze 2-3 minuten boven een matig vuurtje. Doe ze vervolgens in een schaal. Voeg hier de cranberries en het zout aan toe en meng ze goed.
  • Doe de honing en pindakaas in een pan en roer boven een matig vuurtje tot de honing gesmolten is.
  • Giet dit mengsel over in de schaal met de havervlokken en voeg hier ook de dadelpasta aan toe.
  • Kneed het mengsel met je handen tot alles goed gemengd is.
  • Vet een bakblik in met boter of olijf olie
  • Giet het mengsel over in het bakblik, verspreid het egaal en druk het goed aan.
  • Zet het bakblik in de koelkast en laat het minimaal 2 uur staan.
  • Haal het mengsel uit het bakblik en snijd het in repen.
  • In een goed afgesloten bakje kun je de mueslirepen tot twee weken in de koelkast bewaren.

Bron: aartimadan.com

Zolang je de verhoudingen hetzelfde houdt kun je verder eindeloos variëren met verschillende noten, zaden en vruchten. Zo kun je je gezonde mueslirepen helemaal aanpassen aan je eigen smaak.

Ja, het kost even wat tijd en moeite. Als je ze echter eenmaal geprobeerd hebt wil je nooit meer terug naar de kant-en-klaar repen die je in de supermarkt vindt.

Zie ook: Zelf Gezonde Eiwitrepen Maken Met Deze Simpele Recepten

Zelf je eigen heerlijke gezonde mueslirepen maken met deze simpele recepten. Met of zonder oven. Perfect als snack of tussendoortje.

Share

Een reactie plaatsen

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.