Glucomannan – Helpt Het Bij Het Afvallen?

Afvallen is lang niet altijd makkelijk. Om blijvend van die overtollige kilo’s af te komen is een flinke dosis wilskracht en doorzettingsvermogen nodig.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat er talloze hulpmiddelen op de markt zijn met het doel om afslanken makkelijker, sneller en minder pijnlijk te maken. Speciale diëten, shakes, vetverbranders, eetlustremmers, superfoods… en ga zo maar door.

Een van deze hulpmiddelen, glucomannan, wint de laatste jaren snel aan populariteit. Glucomannan wordt door velen gezien als een superfood. In dit artikel kijken we naar wat glucomannan precies is, hoe het werkt en of het daadwerkelijk effectief is als je snel wilt afvallen.

Wat is glucomannan?

Glucomannan is een natuurlijke, onoplosbare, water absorberende voedingsvezel. Hij wordt gewonnen uit de Konjak plant, die vooral voorkomt in de warme streken van Japan, Indonesië en China.

Glucomannan is in het westen vooral bekend als voedingssupplement. In Azië wordt het echter ook gebruikt in producten zoals bloem, shirataki noedels, kruidenmengsels, tofu en als natuurlijk bindmiddel.

Wat glucomannan zo bijzonder maakt is zijn exeptionele vermogen om water op te nemen. Het is de best absorberende voedingsvezel die we kennen.

PSST… Wist je dat succesvol afslanken voor 80% van je dieet afhangt? Download ons GRATIS e-boek en ontdek de 7 simpele trucs die je vandaag nog kunt toepassen om direct je stofwisseling te versnellen en meer vet te verbranden.

Het absorberende vermogen van Glucomannan is zó groot dat er maar een heel klein beetje voor nodig is om een heel glas water in gelei te veranderen. Het is onder meer deze eigenschap die het zo interessant maakt als hulpmiddel bij het afvallen.

Glucomannan als afslankhulpmiddel

Glucomannan is een onoplosbare voedingsvezel. Onderzoek suggereert dat dit type vezel op de volgende manieren kan helpen bij het afslanken (1):

  • Het is zeer caloriearm
  • Doordat het zoveel vocht abosrbeert neemt glucomannan zeer veel ruimte in in je maag. Hierdoor zit je veel eerder vol. Het werkt dus zeer effectief als eetlustremmer.
  • Het wordt langzaam verteerd. Hierdoor blijft het langer in je spijsverterinskanaal hangen. Het gevolg is dat je minder snel honger hebt (2).
  • Het voedt ook de goede darmflora. Deze bacteriën zijn belangrijk voor een goede spijsvertering. Onderzoek suggereert dat ze ook de vetopslag kunnen helpen verminderen (3,4)

Werk het ook echt?

Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar de effectiviteit van glucomannan als hulpmiddel bij het afvallen. Een van de grootste bestond uit 176 proefpersonen die wel leden aan overgewicht maar verder gezond waren.

Naast een caloriearm dieet kregen deze proefpersonen óf een supplement met Glucomannan óf een placebo pil. Na 5 weken waren de mensen die het glucomannan supplement hadden geslikt significant meer afgevallen dan de placebo groep (5).

Diverse andere studies kwamen tot dezelfde conclusie. Glucomannan zorgt voor bescheiden gewichtafname als het regelmatig ingenomen wordt vlak voor de maaltijd (6,7,8).

Het gebruik van glucomannan is het meest effectief als het gecombineerd wordt met een caloriearm dieet. Dit geld overigens voor bijna alle afslankhulpmiddelen.

Afvallen zonder hongergevoel? Bekijk ook eens deze lijst met eetlustremmende voedingsmiddelen.

Overige gezondheidsvoordelen

Naast het feit dat Glucomannan je, met zijn eetlustremmende effect, kan helpen om sneller af te vallen, lijkt het erop dat het wellicht ook het risico op hart- en vaatziekten kan helpen verminderen.

Onderzoek wijst er namelijk op dat glucomannan je cholesterol kan verlagen door de absorptie ervan in je spijsverterinskanaal te verminderen (9).

Als een water-oplosbare voedingsvezel blijkt glucomannan ook effectief te zijn bij het verhelpen van constipatie (10).

Dosering en bijwerkingen

Als je glucomannan wilt gebruiken als hulpmiddel bij het afvallen dan wordt een dosering aangeraden van 1 gram, 3 keer per dag (11).

Gemengd met water zet glucomannan uit en kan het tot 50 keer zijn eigen gewicht absorberen. Om die reden is de aanbevolen dagelijkse dosering voor glucomannan minder dan bij andere soorten voedingsvezel.

Wil het effectief helpen bij het afslanken dan moet je het nemen 15 minuten tot een uur voor je maaltijden. Op die manier zorgt het ervoor dat je tijdens je maaltijden eerder vol zit en dus minder eet.

Er zijn, voor zover bekend, geen gezondheidsrisico’s verbonden aan het gebruik van glucomannan. Om te voorkomen dat het sterk uitzet voordat het je maag bereikt wordt aangeraden om het met een flinke hoeveelheid water in te nemen (1-2 glazen).

Sommige mensen kunnen milde bijwerkingen ervaren zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid of diaree bij het nemen van glucomannan. Dit is te wijten aan het feit dat het zo sterk uitzet.

Is glucomannan de moeite waard?

Gezien de resultaten van diverse onderzoeken naar glucomannan als hulp bij het afslanken kan het, vanwege zijn eetlustremmende werking, wel degelijk een steuntje in de rug bieden. Het is echter géén op zichzelf staande oplossing.

De enige manier om blijvend af te vallen is nog steeds het aanbrengen van permanente veranderingen in je levensstijl. Glucomannan kan dit proces vergemakkelijken. Het is echter geen wondermiddel dat je zonder enige verdere inspanning van die overtollige kilo’s af zal helpen.

Glucomannan is een bijzondere water oplosbare voedingsvezel. Het wordt steeds populairder als superfood... maar helpt het je echt om sneller af te vallen?

Share