Heerlijke Hummus Recepten

Heerlijke Hummus Recepten

Hummus is een puree op basis van kikkererwten. Het is heerlijk op een cracker, bij je pita of als dip voor je snoepgroente.

Je kunt hummus natuurlijk kant en klaar in de supermarkt kopen. Het nadeel hiervan is dat het eigenlijk altijd conserveermiddelen en vaak ook toegevoegde suiker of zout bevat. Het is echter ook super makkelijk om zelf te maken.

Op deze pagina vind je een aantal heerlijke hummus recepten. Naast de traditionele hummus vind je ook een aantal lekkere variaties zodat je een beetje kunt afwisselen.

Wat heb je nodig voor eigengemaakte hummus?

Kikkererwten

Kikkererwten vormen de basis van hummus. Je kunt gewoon kikkererwten uit blik gebruiken voor je recepten. Je hummus wordt echter nog veel lekkerder als je droge kikkererwten gebruikt en deze zelf weekt en kookt. Dat doe je zo:

  • Kikkererwten weken: Doe de kikkererwten in een bak met ruim water en laat ze een nacht lang weken. Gooi de volgende ochtend het water weg en spoel de kikkererwten goed om.
  • Kikkererwten koken: Doe de geweekte kikkererwten in een pan met ruim water (het water moet ongeveer 5 cm hoger staan dan de erwten zelf) en voeg een eetlepel bakpoeder toe (dit zorgt ervoor dat ze eerder gaar zijn). Breng het water aan de kook en schep het schuim en de velletjes af die naar boven komen. Laat de kikkererwten ongeveer een uur zacht koken en schep tussendoor af en toe de velletjes en het schuim af. De kikkererwten zijn klaar als je ze makkelijk tussen duim en wijsvinger kunt samenknijpen.

Bewaar ook altijd wat van het kookvocht van de kikkererwten (minstens 100 ml). Dit wordt namelijk later gebruikt om de hummus de gewenste consistentie te geven. Als je kikkererwten uit blik gebruikt, hou dan het vocht apart tijdens het afgieten.

Tahin

Tahin (ook wel tahini genoemd) is een pasta, gemaakt van sesamzaadjes, die in bijna ieder hummus recept wordt gebruikt. Je kunt het tegenwoordig gewoon in de supermarkt kopen.

Keukenmachine of blender

Naast de ingrediënten (waarvan kikkererwten en tahin de belangrijkste zijn) is er nog één ding dat je absoluut nodig hebt als je zelf hummus wilt maken, en dat is iets om de ingrediënten mee te pureren.

Het handigste is een blender of keukenmachine. Het kan eventueel ook met een staafmixer.

Super! Nu je weet wat je in ieder geval nodig hebt voor je eigengemaakt hummus is het tijd voor de recepten…

Basis hummus recept

Simpel basis hummus recept.

Dit is zo’n beetje het basis recept voor hummus. Vergis je echter niet. Het feit dat het zo simpel is doet niets af aan de smaak!

Voor dit hummus recept heb je nodig:

  • Ongeveer 250 gram kikkererwten (zelf gekookt of uit blik)
  • 270 gram tahin
  • 2 eetlepels (vers geperst) citroensap
  • 4 geplette teentjes knoflook
  • Ongeveer 100 ml van het kookvocht van de kikkererwten (of het afgietsel als je erwten uit blik gebruikt)
  • 1 theelepel zout
  • Optioneel, 1/2 theelepel komijnpoeder of paprikapoeder

Zo maak je het:

  • Doe de kikkererwten in de blender of keukenmachine (of eventueel de staafmixer) en pureer ze tot ze zijn veranderd in een stevige pasta.
  • Voeg nu het citroensap, de tahin de knoflook en het zout toe en pureer opnieuw.
  • Voeg nu beetje bij beetje wat van het kookvocht of afgietsel toe zodat de hummus wat minder dik wordt. Hij dikt na een aantal uur weer iets in dus je kunt hem het beste iets dunner maken dan je nodig hebt.

In een goed afgesloten bakje kun je de hummus tot één week in de koelkast bewaren.

Bij het opdienen wordt hummus vaak rijkelijk overgoten met olijfolie. Ook kun je als topping water peterselie, koriander, zwarte peper of wat achter de hand gehouden kikkererwten gebruiken.

Geroosterde rode paprika hummus

Geroosterde rode paprika hummus recept

Deze heerlijke hummus bevat geroosterde rode paprika die hem een mooie kleur geven en zachte, frisse smaak. Paprika zit bomvol vitamine C en andere gezonde voedingsstoffen.

Voor dit hummus recept heb je nodig:

  • 2 rode paprika’s
  • Ongeveer 250 gram kikkererwten (zelf gekookt of uit blik)
  • Twee teentjes knoflook (geplet)
  • 3 eetlepels tahin
  • 2 eetlepels (vers geperst) citroensap
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 2 eetlepels olijfolie (extra vierge)

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor tot 200 graden.
  • Was de paprika’s, haal de zaadjes eruit en snijd ze in kwartjes. Plaats deze op bakpapier in het midden van de oven en laat ze 20-25 minuten bakken. Haal ze uit de oven, laat ze afkoelen en haal de velletjes eraf.
  • Doe de ontvelde paprika samen met de kikkererwten, tahin, citroensap, paprikapoeder, zout, peper en knoflook in de blender of foodprocessor en mix ze tot je een egaal mengsel hebt.
  • Voeg de olijfolie toe om de hummus wat dunner te maken. Is hij nog steeds te dik dan kun je wat van het kookvocht of afgietsel van de kikkererwten gebruiken om het verder uit te dunnen.
  • Garneer desgewenst met wat verse rode paprika en wat olijfolie.

In een goed afgesloten bakje kun je deze paprika hummus tot één week in de koelkast bewaren.

Spinazie hummus met artisjok

Spinazie hummus met artisjok recept.

Zowel artisjok als spinazie barsten van de vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. Dit recept combineert ze tot een heerlijke hummus die je kunt gebruiken als dip voor snoepgroente en brood of als basis voor een gezonde dressing.

Voor deze hummus heb je nodig:

  • 30 gram verse bladspinazie
  • 3 artisjokharten
  • Ongeveer 250 gram kikkererwten (zelf gekookt of uit blik)
  • 1 teentje knoflook (geplet)
  • 3 eetlepels tahin
  • 2 eetlepels (vers geperst) citroensap
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 2 eetlepels olijfolie (extra vierge)

Zo maak je het:

  • Doe de kikkererwten, spinazie, artisjokharten, knoflook, tahin, citroensap, zout en peper samen in de blender of keukenmachine. Mix tot je een egale puree hebt.
  • Voeg mondjesmaat de olijfolie toe om de hummus wat dunner te maken. Is hij nog te dik dan kun je hem verder verdunnen met wat kookvocht of afgietsel van de kikkererwten.
  • Garneer desgewenst met wat bladen spinazie en wat olijfolie.
  • Smullen maar!

Ook deze hummus kan tot een week in de koelkast bewaard worden in een goed afgesloten bakje.

Zoals je ziet is het niet zo moeilijk om je eigen heerlijke hummus te maken. Het vormt de perfecte dip voor gezonde snacks zoals wortels, bleekselderij, komkommer of ander ‘snoepgroente’. Als je zelf je kikkererwten wilt koken dan kost het wel even wat tijd. Het loont echter zeker de moeite.

Maak je eigen hummus met deze heerlijke recepten. Hummus is geweldig als dip voor brood of groente. Het kan ook al basis voor een gezonde dressing of pasta worden gebruikt.

Share

Plaats een reactie

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.