Is De BMI Betrouwbaar?

BMI is de afkorting voor “Body Mass Index”. De BMI wordt al jaren gebruikt als algemene graadmeter voor overgewicht, maar is hij wel betrouwbaar? Veel mensen vragen zich af hoe het kan dat je, terwijl je BMI hetzelfde blijft, toch dikker kunt worden. Om dit te begrijpen moet je eerst weten hoe de BMI berekend wordt.

De formule voor het berekenen van de BMI is je gewicht in kilo’s gedeeld door het kwadraat van je lengte in meters. Waar deze formule echter geen rekening mee houdt is het verschil tussen vetweefsel en spierweefsel. De BMI kan dus niet meten wat de verhouding van vet en spier in je lichaam is.

Spierweefsel is veel zwaarder dan vetweefsel. Sterker nog, vetweefsel neemt vier keer zoveel ruimte in beslag als spierweefsel. Als je 2 kilo spierweefsel verliest  en hier komt 2 kilo vet voor in de plaats, dan kun je dus dikker worden terwijl je BMI gelijk blijft (je lichaamsgewicht veranderd immers niet). Dit betekent dat je ondanks een gezonde BMI toch gezondheidsrisico’s kunt lopen als je percentage lichaamsvet heel hoog is.

De BMI is een goede algemene graadmeter voor overgewicht als het gaat om groepen mensen. Zo geeft bijvoorbeeld een BMI tussen de 18,5 en de 25 voor de gemiddelde mens een gezond gewicht aan. Voor individuen is het echter veel nauwkeuriger om ook het percentage lichaamsvet te meten in plaats van alleen de BMI. Lichaamsvet meten kan bijvoorbeeld met behulp van een huidplooimeting. Hierbij worden huidplooien op verschillende plekken op het lichaam gemeten met behulp van een schuifmaat.

Sommige mensen hebben van nature veel minder lichaamsvet dan anderen. Ook atleten hebben over het algemeen een laag vetpercentage. Wat is een normaal vetpercentage? Voor de gemiddelde vrouw ligt dit tussen de 25% en de 31% en voor de gemiddelde man tussen de 18% en de 24%.

Share

Plaats een reactie

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.