Kun Je Afvallen Door Te Vasten?

Vasten wordt in sommige culturen en godsdienstige stromingen al eeuwenlang gedaan. Ook binnen veel holistische geneeswijzen is vasten een belangrijk onderdeel. Vasten wordt vooral gebruikt als een manier om te ontslakken of te wel ontgiften. Is vasten een goede manier om af te vallen?

Vasten en afvallen

Als je voor lange periodes geen of weinig calorieën binnekrijgt, val je af. Het is echter geen gezonde manier om af te vallen. Als je lichaam niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt gaat het vet verbranden om aan energie te komen. Dit doet het door vitale voedingsstoffen en calciun aan het lichaam te onttrekken.

Als je bijvoorbeeld een sapvast programma volgt van 10 dagen zul je waarschijnlijk afvallen. De reactie van je lichaam hierop is echter het vertragen van de stofwisseling. Als je vervolgens weer normaal gaat eten zul je juist sneller aankomen.

Enkel en alleen vasten is niet de beste methode om af te vallen. Succesvol afvallen heeft veel te maken met het aanleren van gezonde eetpatronen. Als je na het vasten weer terugvalt in slechte eetgewoontes, dan heeft het vasten wat afvallen betreft ook niet veel zin gehad.

Lang vasten kan ook vervelende bijwerkingen hebben. Zo kun je last krijgen van duizeligheid, vermoeidheid of hoofdpijn. Lang vasten kan een zware belasting zijn voor je lichaam. Als je zwanger bent, last hebt van hartklachten of andere gezondheidsproblemen dan is het onverstandig om voor lange periodes te vasten. Over het algemeen zou lang vasten alleen moeten worden gedaan onder toezicht van een gespecialiseerde arts.

Gezonde manieren om af te vallen

Als je vasten gebruikt als manier om te ontslakken dan kan het heel goed voor je zijn. Een dag of twee per maand kan dan goede resultaten opleveren. Ook de zogenaamde balansdag is een gezonde manier van vasten. Als je gezond wilt afvallen is vasten voor lange periodes echter niet aan te bevelen. Het is veel beter om een gezond voedingspatroon aan te leren zoals bijvoorbeeld beschreven wordt in het Fit in 90 Dagen Receptenboek.
De beste manier om af te vallen is een combinatie is van minder calorieën binnenkrijgen, gezonder eten en beweging. Het gaat om het vormen van nieuwe gewoontes. Dit heeft tijd nodig. Als deze nieuwe gewoontes echter eenmaal in je systeem zitten is het veel makkelijker om ook op gewicht te blijven.

Share

Plaats een reactie

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.