Superfoods – Alles Wat Je Moet Weten

Superfoods vraag en antwoord

Je bent de term superfood waarschijnlijk al vaker tegengekomen, want je wordt er tegenwoordig mee doodgegooid. Maar wat zijn superfoods nu eigenlijk precies? Zijn ze echt zo ‘super’ als men beweert of is het allemaal één grote hype?

In dit artikel bekijken we de zin en onzin van superfoods.

Wat zijn superfoods?

Superfoods zijn voedingsmiddelen – veelal plantaardig zoals groentes, vruchten en zaden – die enrom rijk zijn aan gezonde voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten.

Het woord ‘Superfood’ is echter vooral een marketingterm en wordt eigenlijk bijna nooit door voedingswetenschappers gebruikt.

Er is binnen de voedings- en afslankindustrie een hoop hype rondom superfoods. Vaak worden ze afgeschilderd als ware wondermiddelen die op magische wijze al je gezondheidsproblemen kunnen oplossen en je daarnaast ook nog eens van die overtollige kilo’s af kunnen helpen.

Deze claims kun je vaak beter met een korreltje (en soms een flinke schep) zout nemen. Onthoud hierbij het motto: ‘als het te mooi klinkt om waar te zijn… dan is het dat waarschijnlijk ook!’

Zijn superfoods onzin?

Na het voorgaande gelezen te hebben denk je misschien dat alle superfoods complete onzin zijn. Weer de zoveelste dieet-/gezondheidshype die compleet buiten proportie wordt geblazen door de afslankindustrie.

Toch zijn er ook genoeg onderzoeken die aantonen dat bepaalde voedingsmiddelen wel degelijk erg goed voor je kunnen zijn. Dit komt vooral door de hoge concentratie gezonde voedingsstoffen die ze bevatten.

Wat er echter vaak niet bij wordt verteld is dat ze géén op zichzelf staande oplossing zijn voor je overgewicht of gezondheidsproblemen! Ze moeten deel uitmaken van een algeheel gezonde voeding!

We weten allemaal dat gezond eten een grote impact heeft op hoe we ons voelen en hoe we er uitzien. Een gezonde, gebalanceerde voeding bestaat uit het eten van een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen.

Als je je zou beperken tot het eten van uitsluitend superfoods dan zou je het waarschijnlijk niet lang uithouden. Omdat superfoods echter vaak zeer rijk zijn aan gezonde voedingsstoffen kunnen ze wel een goede toevoeging zijn aan een gebalanceerd dieet.

Lijst met superfoods

Hieronder vind je een lijst met de meest populaire superfoods en hun voordelen/nutritionele eigenschappen:

Acai bessen

acai bessen superfood uit het Amazonegebied.

De Acai bes komt uit het Amazone regenwoud en wordt al sinds mensenheugenis door de inheemse bevolking daar gebruikt als energie booster en vanwege zijn weldadige effecten op de gezondheid.

Acai bessen zij zeer rijk aan antocyanen. Dit zijn plantaardige antioxidanten die mogelijk helpen bij het verlagen van cholesterol. Daarnaast bevatten ze sterolen die helpen bij het verbeteren van de bloedsomloop, het voorkomen van bloedstolsels en het ontspannen van de bloedvaten.

Andere gezondheidsvoordelen van acai bessen

 • Helpen darmklachten voorkomen: Acai bessen hebben een ontgiftende werking. Ze bevatten ook schimmelremmende en ontstekingsremmende stoffen.
 • Goed voor de huid Door Brazilianen worden Acai bessen al eeuwenlang gegeten om huidproblemen zoals acne en eczeem te bestrijden. Het is dan ook niet vreemd dat acai olie vaak gebruikt wordt als natuurlijk alternatief voor chemische huidverzorgingsproducten.
 • Eetlustremmend: De bessen zijn rijk aan voedingsvezel. Dit zorgt ervoor dat ze langzamer verteerd worden waardoor je langer een voldaan gevoel houdt en het dus langer duurt voordat je weer honger hebt.
 • Stimuleert hersenfunctie: Acai bessen bevatten de mineralen fosfor en ijzer. Deze zouden ervoor zorgen dat hersenfunctie wordt gestimuleerd en dat je je beter kunt concentreren.

Afrikaanse mango

Afrikaanse mango

De ‘African Mango’ of ‘Irvingia Gabonensis’ is een steenvrucht die met name groeit en wordt geplukt in de regenwouden van Kameroen in West-Afrika. De vrucht op zich is al erg gezond, maar vooral de zaden van de African mango zijn enorm populair. Dit vanwege de vele gezondheidsbevorderende en nutritionele eigenschappen die er aan worden toegekend.

Een studie uit 2005, gepubliceerd in het medisch tijdschrift “Lipids in Health and Disease”, toonde aan dat Afrikaanse mango zaden over een periode van 4 weken leidden tot een 3,8% vermindering van lichaamsgewicht en een 3,18% reductie van buikomtrek. Daarnaast bleek het een bloeddruk- en cholesterol verlagend effect te hebben en te helpen bij het in balans houden van bloedsuikerspiegels.

Afrikaanse mango is zeer rijk aan oplosbare voedingsvezel. Deze nemen water op waardoor waardoor ze meer ruimte innemen in je maag en je langer een voldaan gevoel hebt. Vezel speelt ook een cruciale rol bij een gezonde spijsvertering.

Overige voordelen van Afrikaanse mango:

 • Helpt bloeddruk verlagen: Irvingia Gabonensis is rijk aan de mineralen kalium en magnesium. Deze helpen bij het behouden van een gezonde bleoddruk.
 • Versterkt het immuunsysteem: African mango bevat een grote hoeveelheid vitamine A en C. Deze helpen het immuunsysteem te versterken.
 • Gezonde gemdoedstoestand: Africaanse mango bevat vitamine B6, een vitamine die helpt bij de samensmelting van belangrijke neurotransmitters die bijdragen aan onder meer het bepalen van humeur en slaappatroon.

Baobab

Baobab boom

De Baobab (Adansonia) is een boom die afkomstig is uit bepaalde regio’s van Afrika, Arabië, Australië en Madagaskar. Hij produceert een grote vrucht (pueye genoemd) die, naast haar citrusachtige smaak, ook zeer populair is vanwege haar vele nutritionele eigenschappen en gezondheidsvoordelen.

De pulp, bladeren en zaden van de baobabfruit worden vaak verwerkt tot poeder. Op die manier is het heel makkelijk om het door je smoothies of je salades te mengen.

Belangrijkste voordelen van Baobab:

 • Rijk aan vitamines en minrealen: Baobab is een uitstekende bron van veel belangrijke vitamines en mineralen zoals vitamine C, vitamine B6, kalium, calcium, magnesium, ijzer en zink. Daarnaast is de vrucht ook rijk aan antioxidanten.
 • Eetlustremmend: Zoals veel andere superfoods is de Baobab vrucht zeer rijk aan vezels. Dit helpt hongergevoel verminderen en bevordert gevoelens van volheid. Onderzoek toont aan dat het drinken van een smoothie met 15 gram Baobab poeder de honger aanzienlijk kan verminderen.
 • Ontskteingsremmend: De antioxidanten en polyfenolen in Baobab helpen je cellen beschermen tegen oxidatieve schade en ontstekingen.
 • Kan bloedsuiker in balans brengen: Het hoge vezelgehalte in baobab kan, naast het verminderen van hongergevoel, ook helpen de absorptie van suiker in je bloedbaan te vertragen. Dit kan helpen om pieken en crashes in je bloedsuikerspiegel te voorkomen en kan je bloedsuiker niveaus langdurig helpen stabiliseren.
 • Detox: Baobab zou je lever helpen bij het ontgiften van je lichaam.

Chiazaad

Chiazaad

Chiazaden – afkomstig van de plant Salvia Hispanica – zijn kleine, zwarte zaadjes die vol omega 3-vetzuren, mineralen (zoals calcium, selenium, ijzer en kalium), eiwitten en voedingsvezels zitten.

Door veel volkeren in Midden- en Zuid-Amerika wordt chiazaad al sinds jaar en dag gebruikt als voedsel en medicijn.

De zaadjes zijn zeer populair als superfood. Zo populair zelfs dat je ze tegenwoordig ook in de schappen van veel supermarkten vindt.

Belangrijkste voordelen van Chiazaad:

 • Bron van Omega 3 Chiazaad bevat een hoog gehalte gezonde omega 3-vetzuren. Deze helpen het risico op hart- en vaatziekten verlagen, werken ontstekingsremmend, helpen je hormonen in balans te houden en is ook nog eens goed voor je hersenen.
 • Helpt je bloedsuikerspiegel in balans te brengen: Chiazaad vertraagd de omzetting van koolhydraten naar suikers/glucose. Dit helpt mee om je bloedsuikerspiegel in balans te houden, waardoor er minder insuline hoeft te worden aangemaakt.
 • Goed voor je huid: De antioxidanten in chiazaad verhogen het herstellend vermogen van je huid én voorkomen schade die wordt aangericht door vrije radicalen in je lichaam.
 • Goed voor je spijsvertering: Net als acai bessen en African mango is ook chiazaad rijk aan voedingsvezel. Dit helpt bij de spijsvertering en helpt hongergevoel voorkomen.
Chiazaad kopen
Chiazaad superfood
Chiazaadjes kopen

Chlorella

chlorella - superfood alg

Chlorella is een groen, eencellig zoetwateralgje dat van oorsprong wordt aangetroffen in rivieren en meren in Oost-Azië.

Het algje is vooral bekend geworden als ‘superfood’ vanwege zijn ontgiftende werking en zijn immuunsysteem versterkend effect. het bindt zich aan zware metalen zodat deze veilig via je spijsvertering je lichaam kunnen verlaten.

Chlorella is ontzettend rijk aan belangrijke micro- en macronutriënten. Het is uitzonderlijk rijk aan eiwitten (58,4 gr eiwit per 100 gr chlorella) maar bevat daarnaast ook alle andere essentiële aminozuren. Dit maakt het bijzonder geschikt als eiwitbron voor vegetariërs.

Naast natuurlijke ontgifter en bron van eiwitten heeft chlorella nog een aantal andere voordelen:

Overige voordelen van Chlorella:

 • Werkt cholesterol verlagend: Chlorella helpt bij het verlagen van het slechte LDL cholesterol (een marker voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten) en helpt ook bij het voorkomen van oxidatie van LDL cholesterol.
 • Helpt bloedsuikers verlagen: Chlorella helpt bij het verlagen van je bloedsuikers en verbetert de insuline gevoeligheid bij mensen met niet alcoholische vette lever.
 • Bloeddrukverlagend: Chlorella is rijk aan Gamma-Aminoboterzuur (GABA). Dit helpt om de bloeddruk te verlagen, wat weer belangrijk is om hart- en vaatziekten te voorkomen.
 • Versterkt het immuunsysteem: Chlorella lijkt de reactie van het immuunsysteem op ongewenste indringers te verbeteren en de aanmaak van antilichamen te bevorderen.

Curcumine

curcumine

Kurkuma (ook wel curcuma longa, koenjit of geelwortel genoemd) is een plant die al eeuwen lang als specerij in de Aziatische keuken wordt gebruikt vanwege zijn vele gezondheidsvoordelen.

Curcumine is de belangrijkste werkzame stof uit deze plant die tevens zorgt voor zijn gele kleur. Omdat kurkuma slechts 3% curcumine bevat wordt in supplementen vaak curcumine extract gebruikt.

Net als chlorella bindt ook curcumine ook zich aan giftige metalen en dus je lichaam ontgiften. Daarnaast is het een sterke antioxidant die helpt bij het bestrijden van vrije radicalen.

Andere gezondheidsvoordelen van Curcumine:

 • Natuurlijke pijnstiller:Kurkuma wordt in Azië al eeuwenlang gebruikt als een natuurlijke pijnstiller. Zo zou het helpen de pijn bij reuma en artrose te verlichten
 • Bevordert je spijsvertering: Kurkuma helpt je lichaam makkelijker voedsel te verteren. Onderzoek toont ook aan dat curcumine kan helpen bij het voorkomen en genezen van maagzweren.
 • Goed voor je hersenen: Brain-derived neurotrophic-factor (BDNF), is een type groeihormoon dat functioneert in de hersenen. Het helpt neuronen bij het vormen van nieuwe verbindingen. Curcumine blijkt het BDNF in je hersenen te kunnen verhogen.
 • Vremindert risico op hart- en vaatziekten: Curcumine verbetert de functie van het endotheel. Dit is de bekleding van je bloedvaten. Endotheeldisfunctie is een belangrijke oorzaak van hartaandoeningen.
 • Houdt je jong: Curcumine is zeer populair als ‘anti-aging’ supplement omdat het zou helpen veroudering te vertragen en leeftijdsgebonden chronische ziekten te bestrijden.

Glucomannan

Net als Kurkuma is ook Glucomannan (Konjak) een superfood die zijn oorsprong vindt in Azië en daar al decennia lang gebruikt wordt als de culinaire basis voor veel recepten maar ook vanwege zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen.

Glucomannan is rijk aan water absorberende, niet oplosbare vezels. Dit zijn voedingsvezels die een grote hoeveelheid water absorberen. Het gevolg hiervan is dat ze uitzetten zodat je een voller gevoel krijgt. Het is deze eigenschap die geleid heeft tot de populariteit van Glucomannan als hulp bij het afslanken.

Een onderzoek toont aan dat het gebruik van glucomannan in combinatie met een energiebeperkt dieet leidde tot significante vermindering van gewicht.

Andere gezondheidsvoordelen van Glucomannan:

 • Werkt cholesterol verlagend: Glucomannan helpt bij het verlagen van slechte LDL-cholesterol, zo blijkt uit diverse studies.
 • Houdt bloedsuikerspiegel in balans: Glucomannan neemt suikers op en helpt daarmee pieken in je bloedsuiker voorkomen.
 • Ontstekingsremmend: Onderzoek heeft aangetoond dat glucomannan helpt bij het verminderen van ontstekingen in patiënten met artrose.

Lees ook: Glucomannan – Helpt Het Bij Het Afvallen?


Moringa

Moringa oleifera boom

De Moringa oleifera is een snel groeiende boom die vooral voorkomt in India, Afrika en Cambogia. In deze gebieden worden de bladeren van de Moringa al sinds jaar en dag gebruikt vanwege hun uitzonderlijk hoge voedingswaarde en hun medicinale werking.

Zo’n beetje ieder onderdeel van de Moringa boom is eetbaar en rijk aan verschillende voedingsstoffen. Dit maakt hem ook zeer populair als voedselbron in armere gebieden in India en Afrika.

De bladeren worden vaak rauw gegeten (door salades) of gekookt (zoals spinazie). De zaden lijken een beetje op kikkererwten en kunnen worden gekookt of geroosterd. De vruchten hebben wel wat weg van asperges.

Moringa bladeren, vruchten en zaden zijn hier moeilijk te krijgen. Deze superfood is echter wel als extract verkrijgbaar in poedervorm of als tablet. Het poeder is goed te gebruiken door smoothies, salades of andere gerechten. De tabletten zijn een makkelijke manier om snel een dagelijkse dosis gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen.

Voordelen van Moringa:

 • Zeer voedzaam: Moringa poeder bevat zeer veel gezonde voedingsstoffen. Het bevat een hogere concentratie eiwitten dan eieren (2 x zo veel zelfs), meer calcium dan melk, meer vezels dan tarwe en meer vitamine C dan sinaasappels. Daarnaast bevat het nog tal van andere vitamines, mineralen en antioxidanten.
 • Ontstekingsremmend: Moringa Oleifera is zeer rijk aan antioxidanten. Deze helpen om vrije radicalen te bestrijden die oxidatieve stress veroorzaken en geassocieerd worden met chronische ziekten zoals hartaandoeningen en diabetes type 2.
 • Kan bloedsuikerspiegel verlagen: Een onderzoek onder 30 vrouwen wees uit dat het iedere dag nemen van 1,5 theelepel (7 gram) moringa bladpoeder gedurende een periode van drie maanden de nuchtere bloedsuikerspiegel gemiddeld met 13,5% verlaagde.
 • Ontgiftende werking: De bladeren en zaden van de moringa kunnen bieden bescherming tegen de giftige effecten van arsenicum. Arsenicum is een giftig element dat in bijna alle voeding en drinken voorkomt maar in relatief hoog gehalte kan voorkomen in zeevruchten en rijst. Moringa helpt de concentraties van arsenicum in de lever, nieren en hersenen omlaag te brengen.

Daarnaast heeft deze bijzonder voedzame plant ook een aantal eigenschappen die hem een waardevolle aanvulling van je dieet maken als je probeert wat overtollig gewicht kwijt te raken.

Zie ook: Helpt Moringa Echt Bij Het Afvallen?


Spirulina

Spirulina op lepel bij glas op tafel.

Spirulina is een natuurlijke, blauwgroene zoutwateralg met een zeer hoge concentratie aan eiwitten, antioxidanten, vitamines, mineralen en andere voedingstoffen.

Als superfood is spirulina zowel in de vorm van tabletten als poeder verkrijgbaar. Het poeder is handig voor als je de spirulina bijvoorbeeld door de smoothies wilt doen.

Net als chlorella bevat ook spirulina naast enorm veel eiwit (57,5 gr eiwit per 100 gr spirulina) ook alle andere essentiële aminozuren. Daarnaast bevat het ook een heel scala aan vitamines zoals vitamine A, C, Beta-caroteen, E, K, B1, B2 en B6. Ook mineralen zijn goed vertegenwoordigd. Zo bevat spirulina onder meer calcium, ijzer, kalium, magnesium, natrium en zink.

Spirulina word dan ook wel gezien als een van de meest voedzame superfoods die er bestaan.

Gezondheidsvoordelen van spirulina:

 • Bloeddrukverlagend: Uit onderzoek blijkt dat een theelepeltje spirulina (4,5 gram) per dag de bloeddruk bij proefpersonen verlaagde. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de stikstofoxide in spirulina. Deze helpt de bloadvaten te ontspannen en zich te verwijden.
 • Helpt bloedsuikers reguleren: Hoge bloedsuikers betekenen een hoge aanmaak van insuline. Deze insulinepieken staan in verband met een verhoogde aanmaak van lichaamsvet en verhoogt het risico op diabetes type 2. Spirulina, zo blijkt uit onderzoek, kan helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en daarmee insulinepieken voorkomen.
 • Ontstekingsremmende eigenschappen: Spirulina is, net als veel van de andere superfoods in deze lijst, zeer rijk aan oxidanten. Deze helpen tegen ontstekingen en voorkomt schade die wordt veroorzaakt door vrije radicalen in je lichaam. Spirulina is vooral rijk aan het antioxidant ‘fycocyanine’, wat het algje ook zijn blauwgroene kleur geeft. Spirulina heeft ook een antivirale werking die helpt om bepaalde virussen te doden.
 • Verlaagd je cholesterol: Uit diverse onderzoeken is gebleken dat spirulina helpt bij het verlagen van zowel LDL cholesterol als triglyceriden. Daarnaast zorgt het voor een verhoging van het goede HDL cholesterol.
 • Detox: Net als chlorella helpt ook spirulina bij het ontgiften van je lichaam door zich aan zware metalen te hechten waardoor deze op een veilige manier via je spijsvertering je lichaam kunnen verlaten.
 • Verbetert kracht en conditie: Spirulina lijkt, zo blijkt uit onderzoek, zowel uithoudingsvermogen als spierkracht te kunnen vergroten. Proefpersonen die spirulina namen hadden werden minder snel vermoeid en hadden zowel een grotere maximale als meer gemiddelde kracht.

Meer over spirulina: Spirulina >>

Conclusie Superfoods

Hoewel superfoods door de gezondheids- en afslankindustrie vaak worden afgeschilderd als ware wondermiddelen zijn deze claims vaak zwaar overdreven. Dat neemt echter niet weg dat deze ‘super’ voedingsmiddelen vaak wel zeer rijk zijn aan gezonde voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, aminozuren en antioxidanten.

‘Superfoods’ kunnen dus een waardevolle toevoeging zijn aan een toch al gezond en gevarieerd dieet. Ze zullen echter nooit een vervanging zijn van gezonde voeding of compensatie voor een ongezond eetpatroon.

Superfoods - alles wat je moet weten.

Share

Plaats een reactie

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.