Verantwoord Afvallen

Verantwoord of snel afvallen? Veel mensen beginnen te beseffen dat er meer voor nodig is dan het laatste crash dieet als ze blijvend willen afvallen. Verantwoord afvallen wordt belangrijker dan de snelheid waarmee ze van hun overgewicht afkomen. Ben jij ook iemand die het liever wat rustiger aan doet? Ga je liever voor blijvende dan voor snelle resultaten? In dit artikel gaan we het hebben over afvallen op een verantwoorde manier.

Wat is verantwoord afvallen?

Wil je op een verantwoorde manier afvallen dan is het doel om permanent van overtollig lichaamsvet af te komen zonder dat dit een risico oplevert voor je gezondheid. We leven in een maatschappij  waarin alles snel moet. Hier speelt de afslank industrie handig op in door allerlei producten en diëten op de markt te brengen met de belofte op snelle, liefst directe resultaten. Deze producten hebben meestal een aantal nadelen:

  • Mensen krijgen hierdoor onrealistische verwachtingen van wat er voor nodig is om af te vallen. Overgewicht ontstaat niet binnen een paar weken. Het is vaak een jarenlang proces. Het is dus onredelijk om te verwachten dat je er binnen een paar weken weer van af komt.
  • Als beloofde resultaten uitblijven dan kan dit heel demotiverend werken.
  • Als beloofde resultaten wél worden behaald dan vervallen veel mensen daarna weer in hun oude gewoonten waardoor de kilo’s er weer aankomen (het jojo-effect).

Hoe kun je verantwoord afvallen?

Als je blijvend wilt afvallen op een verantwoorde manier, dan is het belangrijk om naar een gezonde levensstijl toe te werken . Dit houdt in dat je langzaam maar zeker je gewoontes op het gebied van voeding en beweging gaat veranderen. Je richt je dus op het verbeteren van je algehele gezondheid. Een bijproduct hiervan is dat je hierdoor vanzelf het gewicht bereikt dat ideaal is voor jouw lichaam. Hoe snel je dit bereikt is afhankelijk van je huidige levensstijl en hoe snel je in staat bent om deze te veranderen.

Hier zijn een aantal tips die je kunnen helpen bij het bereiken van een gezondere levensstijl.

  • Stel doelen en zorg ervoor dat deze realistisch zijn. Als je bijvoorbeeld 10 kilo wilt afvallen dan is de kans groter dat dit binnen 3 maanden lukt dan dat het binnen één week lukt. Door doelen te stellen weet je voor jezelf duidelijk waar je heen wilt.
  • Verander niet alles tegelijk. Neem kleine stapjes. Hierdoor kan je lichaam langzaam wennen aan jouw nieuwe levensstijl. Als je bijvoorbeeld al jaren niets aan beweging hebt gedaan, dan is het makkelijker om te beginnen met één keer per week sporten dan drie keer per week. Nadat je een maand lang eens per week sporten hebt volgehouden dan kun je uitbreiden naar twee keer per week. Hetzelfde geldt voor je dieet. Vervang langzaam maar zeker je ongezonde voedingspatronen voor gezondere alternatieven.
  • Maak een afspraak met een diëtist(e) of een voedingsconsulent(e). Deze kan je helpen om te bepalen welk voedingspatroon het beste bij jou past.
  • Zoek steun. Het beste is als je samen met iemand kunt werken aan een gezondere levensstijl. Je kunt elkaar dan helpen en motiveren.
  • Ga niet iedere dag op de weegschaal staan. Eens per maand is genoeg.

Hulp bij verantwoord afvallen

Er zijn allerlei programma’s die je kunnen helpen om snel en toch verantwoord af te vallen. Ze zijn er speciaal op gericht om je te helpen bij het ontwikkelen van een gezonde levensstijl door middel van duidelijke stappenplannen op het gebied van dieet en beweging. Het grote voordeel van deze programma’s is dat je begeleiding krijgt van experts op het gebied van voeding en fitness. Je hoeft niets zelf te ontdekken. Je krijgt alles wat je nodig hebt om snel, gezond en blijvend af te vallen. Goede programma’s om verantwoord af te vallen zijn:

Fit At Home: Een online cursus van Voedingscoach en Personal Trainer Inge van Haselen die je begeleidt bij iedere stap die je moet zetten om blijvend en gezond af te vallen.

Superverbrander Methode: Personal Trainer en Voedingscoach Jesse van der Velde neemt je bij de hand en leert je alles wat je nodig hebt om snel en gezond af te vallen en voor de rest van je leven je ideale gewicht te behouden.

 

Share