Versla je suikerverslaving in 30 dagen of minder

Als je last hebt van overgewicht dan is de kans groot dat je meer suiker eet dan je nodig hebt. Maar hoe weet je of je er ook aan verslaafd bent? In dit artikel ontdek je de belangrijkste symptomen van suikerverslaving en leer je hoe je er binnen een maand vanaf komt.

suiker-wafel-hart

Hier zijn wat makkelijke manieren om te achterhalen of je verslaafd bent aan suiker…

  • Heb je na een gezonde, koolhydraatarme maaltijd zoals vis, groente en een salade nog steeds honger?
  • Voel je je pas voldaan als je na een maaltijd een zoet toetje, een glas frisdrank of een andere zoete snack hebt gegeten?
  • Eet je, als je er eenmaal aan begint, veel meer koekjes, chips, drop dan je je had voorgenomen. Het ‘nou… nog eentje dan’ syndroom?
  • Heb je veel behoefte aan voedsel dat rijk is aan eenvoudige koolhydraten zoals wit brood, pasta, witte rijst, snoep, koekjes, chips of cake?
  • Heb je gedurende de dag vaak momenten dat je je vermoeid of sloom voelt?

Als je een of meerdere van deze vragen met ‘ja’ hebt beantwoord dan is het waarschijnlijk tijd om wat te gaan minderen.

Suikerverslaving leidt tot overeten, overgewicht, insulineresistentie en een hoop andere gezondheidsklachten.

Het is dan ook niet voor niets dat de meeste dieetboeken erop gericht zijn om je inname van koolhydraten (en dan zeker geraffineerde suiker) te verminderen.

Lees verder en ontdek wat je moet doen als je van je suikerverslaving af wilt komen.

Maar eerst…

Is suiker echt verslavend?

Er zijn diverse studies (zoals deze ) die hebben aangetoond dat suiker net zo verslavend is als bijvoorbeeld alcohol, nicotine of zelfs cocaïne.

Zie ook: Waarom Geraffineerde Koolhydraten Slecht Voor Je Zijn

Dr. Robert Lustig van de Universiteit van California zegt het volgende over suiker:

“Het ‘plezier centrum‘ in de hersenen (nucleus accumbens) is essentiëel voor het overleven van het menselijk ras. Zet dit centrum uit en je zet de wil om te leven uit! Lange termijn stimulatie van dit plezier centrum kan echter leiden tot verslaving. Als je een verslavende substantie inneemt, waaronder ook suiker, dan krijgt dit plezier centrum een stoot dopamine (het plezier hormoon). Dit geeft een fijn gevoel… dus eet je meer.”

Het probleem is dat, hoe langer en meer je de verslavende substantie (in dit geval suiker) gebruikt, hoe zwakker het plezierige gevoel wordt. Je hebt er dus steeds méér van nodig om hetzelfde effect te bereiken. Stop je ermee, dan krijg je afkick verschijnselen.

Suiker werkt dus verslavend. Dat is waarom het zo moeilijk is om er mee te stoppen.

Zijn suikervrije (light) producten de oplossing?

Onze verslaving aan suiker en de toename van suiker-gerelateerde aandoeningen zoals insulineresistentie en suikerziekte hebben geleid tot een flinke toename in ‘suikervrije’ producten.

Veel suikervrije producten bevatten kunstmatige zoetstoffen zoals sacharine. Helaas is sacharine minstens net zo verslavend als suiker. Sterker nog, tijdens een onderzoek waarbij ratten konden kiezen tussen sacharine of cocaïne… koos 94% voor sacharine!

Een ander probleem met kunstmatige zoetstoffen is dat ze, net als suiker, leiden tot een behoefte aan méér zoet eten. Dat is natuurlijk precies wat je wilt voorkomen als je van suiker af probeert te komen.

Hier komt bij dat suikervrije producten vaak bomvol toegevoegde chemicaliën zitten die minstens net zo slecht voor je zijn als suiker. Dit geldt vooral voor producten die zoete snacks vervangen en ‘light’ frisdrank.

Kortom, hoewel je met ‘suikervrije’ of ‘light’ producten minder suiker binnenkrijgt, zijn het vaak niet de beste keuzes als je op een gezonde van je suikerverslaving afwilt.

Suiker’s geheime verstopplekken

Suiker verschuilt zich in veel producten en achter veel verschillende namen. Sterker nog, als je de etiketten van veel voedingsmiddelen leest dan zul je zien dat ze vaak diverse verschillende soorten suikers bevatten.

Als je de termen suiker, agave, dextran, dextrose, disaccharide, ethyl maltol, fructose, galactose, glucose, honing, syroop, inuline, lactose, maltodextrin, molasses, monosaccharide, saccharose, sorbitol, sorghum, sucralose, sucrose, of xylose op het etiket ziet staan, dan zit er suiker in.

TIP: Als er ‘organische’ of ‘biologische’ voor staat is het nog steeds suiker!

Ook voedingsmiddelen waarvan je denkt dat ze ‘onschuldig’ zijn bevatten vaak veel meer suiker dan je denkt.

Een paar voorbeelden:

  • 50 gram chips bevat ongeveer 5 á 6 theelepels suiker
  • Een blikje Cola bevat ongeveer 10 theelepels suiker
  • 1 eetlepel ketchup bevat 1 theelepel suiker
  • Een medium bagel bevat ongeveer 12 theelepels suiker
  • Kip nuggets bevatten ongeveer 1 theelepel suiker per stuk

We krijgen dus onbewust vaak veel meer suiker binnen dan we denken. Geen wonder dat suikerverslaving een steeds groter probleem wordt. Tijd om te kijken wat je kunt doen om er van af te komen.

Wat je moet doen van je suikerverslaving af te komen

Drink veel water. Vaak denken we dat we honger hebben maar is het eigenlijk dors.

Eet meer natuurlijke eiwitrijke producten zoals bijvoorbeeld eieren, kip, noten of avocado’s. Dit zorgt ervoor dat je minder last hebt van hongergevoel.

Beperk de hoeveelheid koolhydraten die je eet. Het beste is tussen de 50 gr en de 100 gr per dag en dan uitsluitend uit natuurlijk voedsel zoals fruit of groente.

Lees de etiketten van producten om verborgen suikers op te sporen.

Ga meer bewegen. Als je merkt dat je behoefte krijgt aan suiker, ga dan een wandeling maken of een korte 4 minuut workout doen om jezelf af te leiden.

Haal geen zoete snacks in huis. Als het er niet is kun je het ook niet eten. Als je echt wilt snacken, pak dan wat macadamia noten… of kook een eitje.

Eet waar mogelijk écht voedsel in plaats van bewerkt voedsel. Vooral plantaardige (groente/fruit) en dierlijke (vlees/vis/gevogelte) producten.

Je kunt al na drie of vier weken van je drang naar suiker af zijn als je deze tips opvolgt. Voorwaarde is dan wel dat je streng met jezelf bent. Hoe langer je suikerrijke snacks blijft vervangen door gezonde alternatieven, hoe makkelijker het wordt… tot het uiteindelijk een gewoonte is.

Wil je blijvend afslanken, maar jun je hierbij wel een steuntje in de rug gebruiken? Probeer dan eens de afslank oplossing

Versla je suikerverslaving binnen 30 dagen met deze simpele tips.

Share

Plaats een reactie

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.