Waarom koolhydraatarm om af te vallen?

koolhydraten-en-afvallenKoolhydraten kunnen je lichaam voorzien van energie. Ze worden op een redelijk eenvoudige manier door je stofwisseling afgebroken tot kleine bestanddelen die brandstof zijn voor je metabolisme.

Maar er gebeuren ook nog enkele andere dingen bij dit proces, zoals de productie van insuline, één van de belangrijkste hormonen wanneer het op afvallen aankomt.

Wanneer je wilt begrijpen waarom koolhydraten je dwars kunnen zitten bij het afvallen, dan moet je eerst weten dat er twee soorten koolhydraten zijn: complexe koolhydraten en enkelvoudige. Complexe koolhydraten vind je in granen zoals brood en rijst, maar ook in noten, yoghurt en allerlei groenten. Eenvoudige koolhydraten vind je voornamelijk in frisdrank, snoepgoed, fruit, koekjes en andere zoetigheden.

Het zijn de eenvoudige koolhydraten die uiteindelijk zorgen voor de energieproductie en de insulinepiek die je ervaart na het eten van een suikerrijke of zetmeelrijke maaltijd. Complexe koolhydraten worden ook trage koolhydraten genoemd omdat ze eerst nog moeten omgezet worden in eenvoudige koolhydraten voordat ze verwerkt kunnen worden tot energie. Dat proces kan wel even duren, wat er voor zorgt dat het eten complexe koolhydraten gepaard gaat met een tragere insuline-vrijzetting dan enkelvoudige koolhydraten.

De rol van insuline

Koolhydraten leveren dus energie, wat in principe geen slechte eigenschap is. We moeten echter naar het andere effect van koolhydraten kijken om te achterhalen waarom koolhydraten gelinkt worden met overgewicht en obesitas. De insulinepiek die het gevolg is van koolhydraat-opname, heeft namelijk enkele verregaande gevolgen in je lichaam. Insuline is namelijk een hormoon en je kan hormonen zien als een soort signalen die je hele lichaam in een ander modus kunnen zetten. In het geval van insuline is dat de vet-opslag modus. En vet-opslag is het tegenovergestelde van vet verbranden.

Vind je dat dat onheilspellend klinkt, dan heb je helemaal gelijk, want insuline zorgt ervoor dat de energie die je net hebt geproduceerd door koolhydraten te eten en te verwerken, integraal omgezet wordt naar lichaamsvet. Al die nuttige energie wordt dus meteen omgetoverd in vetweefsel, en dan is de stap met overgewicht niet ver te zoeken.

Leptine en koolhydraatarm eten

Een dieet dat rijk is aan koolhydraten zal er dus voor zorgen dat je meer vetweefsel aanmaakt en uiteindelijk overgewicht ontwikkeld, maar geldt het omgekeerde ook? Als je een koolhydraatarm dieet volgt, ga je dan ook automatisch afvallen? Het antwoord op die vraag is een overduidelijke “ja”, maar om dat helemaal uit te leggen moeten we een nieuwe speler introduceren in ons verhaal: leptine.

Leptine is een hormoon, net als insuline, maar het doet in veel opzichten net het omgekeerde. Leptine stuurt net een signaal naar je lichaam dat er vet verbrandt moet worden en dat er geen nieuw vetweefsel aangemaakt moet worden. Wanneer het leptine-signaal goed door je cellen ontvangen wordt, is dit hormoon je belangrijkste bondgenoot in je strijd tegen overtollige kilo’s.

Daar zit ‘m echter het probleem, want bij veel mensen werkt de leptine-signalering niet zo goed meer. Als je teveel koolhydraten eet, wordt je hele leptine-signalering minder efficiënt. Je lichaam wordt dan leptine-resistent en je cellen kunnen niet meer reageren op het signaal dat eigenlijk zegt dat ze vet moeten afbreken. Door koolhydraten te vermijden in je dieet, kan je de leptine-regulering van je lichaam weer op een normale manier doen werken, wat er voor zorgt dat je op een handige en efficiënte manier snel kan afvallen, zonder jezelf uit te hongeren en zonder jojo-effect.

Moet je dan echt alle koolhydraten vermijden?

koolhydraten-vermijdenDit is een vraag die veel mensen zich waarschijnlijk stellen na het ontdekken van de waarheid over koolhydraten. Je kan je wel voorstellen dat het schrappen van absoluut alle koolhydraten uit je dagelijkse eetgewoonten een helse karwij is. Frisdrank en koekjes vermijden is kinderspel vergeleken met het schrappen van brood, rijst, alcohol, aardappelen en bijna alle groenten en fruit.

Gelukkig hoef je niet alle koolhydraten te vermijden. Het heet ook een koolhydraatarm dieet en geen koolhydraatvrij dieet. Er zijn veel producten die naast koolhydraten ook essentiële nutriënten bevatten. De meeste groenten bevatten bijvoorbeeld wel een kleine hoeveelheid aan koolhydraten, maar je mag niet vergeten dat ze ook vitaminen, vezels en mineralen in zich hebben. Dat zijn allemaal ontzettend belangrijke dingen die je lichaam niet zomaar kan missen.

Om af te vallen rond je buik is het dus helemaal niet nodig om alle koolhydraten te schrappen. Ga dus niet hals over kop alles vermijden wat ook maar een klein beetje koolhydraten in zich heeft, maar wees slim. Schrap eerst de dingen die helemaal geen voedingswaarde hebben. Dan denken we bijvoorbeeld aan frisdrank en veel andere zoete tussendoortjes. De volgende stap is het schrappen van koolhydraatrijke producten die je makkelijk kan vervangen. Brood of granen bij het ontbijt kan je bijvoorbeeld vervangen door een producten die meer eiwitten en minder suiker bevatten, zoals yoghurt.

Dit is een gast artikel door Jasper Alblas, auteur van het 7×7 Afslank Receptenboek


Terug naar Gezond Afvallen hoofdpagina >>

 

Share

Plaats een reactie

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.