Wiebelkussen – Waarom Je Er Een Nodig Hebt

vrouw op een wiebelkussen / balanskussen.Een wiebelkussen (ook wel balanskussen genoemd) is een rond, opblaasbaar kussen dat stevig genoeg is om op te zitten of staan. Zijn speciale vorm zorgt ervoor dat het kussen een instabiele ondergrond vormt. Hierdoor zijn je spieren constant bezig met het vinden en herstellen van je balans.

Een wiebelkussen kan gebruikt worden om allerlei staande oefeningen te doen. Hiermee verbrand je calorieën en verbeter je je balans, stabiliteit en motoriek.

Wiebelkussen / Balanskussen voor actiever zitten

Naast de diverse staande oefeningen die je ermee kunt doen is een wiebelkussen ook een goed hulpmiddel om ‘actiever’ te zitten. Het zorgt, net als een fitnessbal, voor een ergonomische zithouding en helpt je spieren tijdens het zitten actief te houden. Zo kun je zelfs op kantoor, in de klas of tijdens het tv kijken werken aan een sterkere core en een betere houding… en daarbij wat extra calorieën verbranden.

Gemiddeld zitten we 8,5 uur per dag. Zitten wordt ook wel het nieuwe roken genoemd. Zeker voor mensen die veel moeten zitten is een wiebelkussen een goede manier om de doorbloeding te verbeteren.

Maar is het niet slecht voor je concentratie als je constant bezig bent je balans te vinden tijdens het zitten?

Nee. Sterker nog… onderzoek wijst uit dat wiebelkussens kinderen met ADHD kunnen helpen zich beter te concentreren en hun productiviteit te verbeteren (1).

De belangrijkste voordelen van een wiebelkussen / balanskussen

Naast het versterken van je core, het verbeteren van je zithouding en het verbeteren van je concentratievermogen heeft het gebruik van een wiebelkussen nog andere voordelen.

Hier zijn de belangrijkste op een rijtje:

  • Vergroot je balans, stabiliteit en mobiliteit.
  • Verminderd stijfheid en vermoeidheid als gevolg van langdurig zitten en vergroot je energieniveau.
  • Zorgt ervoor dat je ook tijdens het zitten meer calorieën (en vet) verbrandt.
  • Helpt je beter concentreren.
  • Zorgt ervoor dat tijdens het zitten je core-spieren (buikspieren, rugspieren) en je bilspieren geactiveerd blijven.
  • Zorgt voor een betere doorbloeding tijdens het zitten.

Naast deze voordelen is een wiebelkussen ook een leuke manier om thuis wat extra calorieën te verbranden.

Balanskussen oefeningen

Hoewel je het niet zou verwachten als je hem ziet, kun je met een wiebelkussen/balanskussen toch heel veel verschillenden oefeningen doen… zowel staand als zittend.

Het kussen leent zich dan ook uitstekend als hulpmiddelen voor thuis training. Gebruik het bijvoorbeeld om tijdens het TV kijken wat extra calorieën te verbranden.

De video hieronder laat meer dan 40 verschillenden balanskussen oefeningen zien.

Wiebelkussen/Balanskussen kopen

Gezien het grote aantal oefeningen dat je ermee kunt doen is het kopen van een wiebelkussen zeker geen slechte investering. Ook het verbeteren van je doorbloeding en je houding tijdens het zitten zijn dingen waar je – zeker op de lange termijn – heel veel profijt van kunt hebben.

Een balanskussen kopen kan eenvoudig online en hoeft zeker niet duur te zijn. Voor iets meer dan een tientje heb je er al een. Bijna allemaal zijn ze voorzien van een pomp en sommigen komen zelfs met complete trainingsvideo’s.

Beste Wiebelkussens

Tunturi Air Stepper Pad - Balanskussen - Wiebelkussen voor volwassenen en kinderen - balkussen - Blauw Ø 33cm

Tunturi Air Stepper Pad – Balanskussen – Wiebelkussen voor volwassenen en kinderen – balkussen – Blauw Ø 33cm

Zorg voor een goede balans en sterke spieren met dit handige balanskussen van het merk Tunturi! Ga zitten op het wiebelkussen voor een goede zithouding of gebruik deze bij zittende of staande yogaoefeningen. Door te zitten of staan op het wiebelkussen Bekijk op bol.com


Togu Dynair Senso Balkussen/Wiebelkussen Ø 36 cm - volwassenen - zwart

Togu Dynair Senso Balkussen/Wiebelkussen Ø 36 cm – volwassenen – zwart

Het originele Togu Dynair Balkussen 36 cm is een lucht gevuld en dynamisch trainings- en therapieproduct. Het is een eenvoudig en ruimtebesparend alternatief voor een grote zitbal waardoor het een onstabiele basis is voor oefeningen voor de rug. Door Bekijk op bol.com


VirtuFit Balanskussen/Wiebelkussen met Pomp zwart

VirtuFit Balanskussen/Wiebelkussen met Pomp zwart

Het zwarte VirtuFit Balanskussen verandert een simpele oefening in een uitgebreide flexibiliteits- en stabiliteitsoefening. Het kussen vormt een instabiele ondergrond waardoor je spieren constant bezig zijn met het herstellen van de balans. Dit geeft Bekijk op bol.com


Togu Dynair Senso Balkussen/Wiebelkussen Ø 33 cm - kinderen/volwassenen - blauw

Togu Dynair Senso Balkussen/Wiebelkussen Ø 33 cm – kinderen/volwassenen – blauw

Dynamisch luchtgevuld kussen dat voor een actieve manier van zitten zorgt. Een niet goede zithouding wordt gecorrigeerd zodat rugklachten worden voorkomen. Gebleken is dat hyperactieve of onrustige kinderen hierop beter blijven zitten en daardoor de concentratie Bekijk op bol.com


Wiebelkussen zwart 33 cm - voor kinderen en volwassenen - trainingskussen - balanskussen

Wiebelkussen zwart 33 cm – voor kinderen en volwassenen – trainingskussen – balanskussen

Kan je ook moeilijk concentreren? Of moeilijk stilzitten? Heb je rugklachten? Of heb je last van bekkeninstabiliteit? Dit wiebelkussen kan helpen bij veel verschillende doeleinden. Kinderen en volwassenen kunnen erg veel baat hebben bij een wiebelkussen. Bekijk op bol.com


TOGU Balkussen Dynair Kids 30cm kleurconfetti

TOGU Balkussen Dynair Kids 30cm kleurconfetti

Het TOGU Balkussen Dynair stimuleert een actieve en dynamisch zit. Het kussen zorgt ervoor dat je zittend de rug traint. Met behulp van dit wiebelkussen kun je bijna ongemerkt de lage rug, houdingsspieren, bilspieren en bekkenbodem trainen op een functionele Bekijk op bol.com


Matchu Sports - Wiebelkussen - Activair Balkussen - 33 CM

Matchu Sports – Wiebelkussen – Activair Balkussen – 33 CM

Het balkussen 33 cm wordt ook vaak een wiebelkussen genoemd. Het kussen wordt veel gebruikt om een actieve zithouding te stimuleren. Doordat je een soort instabiel zitvlak voor jezelf creëert, moet je lichaam constant kleine correcties in je houding Bekijk op bol.com


Een wiebelkussen is een leuke manier om je balans, stabiliteit en motoriek te verbeteren en tegelijkertijd wat extra calorieën te verbranden. Daarnaast is het een goed hulpmiddel om tijdens het zitten je core spieren aan het werk te zetten en je doorbloeding te verbeteren.

Share