Helpt Moringa Echt Bij Het Afvallen?

Moringa wordt van oudsher gebruikt in de Indiase geneeskunst ‘Ayurveda’ vanwege zijn vele gezondheidsvoordelen. Bijvoorbeeld als ontstekingsremmer en bij het bestrijden van infecties, huidaandoeningen en hoge bloeddruk.

Moringa wordt echter ook steeds populairder als een hulpmiddel bij het afvallen. Gewoon weer de zoveelste hype? Of kan het je echt helpen om eerder van de ongewenste vet af te komen?

Net als voor vetverbranders en superfoods geldt ook voor moringa dat het nooit een vervanging kan zijn voor een gezond dieet en voldoende beweging. Het kan echter wel een aanvulling zijn.

Je hoeft dus niet te verwachten dat je op wonderbaarlijke manier zult afvallen door dagelijks moringa thee te drinken. Dat gezegd hebbende heeft moringa wel degelijk een aantal eigenschappen die zouden kunnen helpen om sneller van dat overtollige vet af te komen. In dit artikel bespreken we welke dit zijn en leer je de makkelijkste manieren om moringa te integreren in je dieet.

Maar eerst…

Wat is moringa?

Moringa oleifera is een plant die oorspronkelijk uit India en Nepal komt maar tegenwoordig ook te vinden is in Afrika, Latijns Amerika en Azië. Ook wel de ‘drumstick boom’, ’tree of life’ of ‘miracle tree’ genoemd wordt de Moringa al duizenden jaren gebruikt binnen de volksgeneeskunde vanwege zijn vele gezondheidsvoordelen. Hij staat ook wel bekend als ‘het medicijnkastje van moeder natuur’.

Voor veel mensen in Afrika en India is moringa dagelijkse kost. Het wordt gebruikt bij het koken, door de salades of in de thee. Veel mensen kauwen ook gewoon op rauwe moringa bladeren.

In onze omgeving zul je geen moringa bomen aantreffen. Het is echter wel verkrijgbaar als poeder, thee en capsules.

Voordelen van moringa bij het afvallen

Zoals eerder gezegd is moringa zeker geen wondermiddel dat gebruikt kan worden als vervanging voor een gezond dieet en voldoende beweging. Er zijn echter wel een aantal redenen waarom het een nuttige aanvulling kan zijn:

Vermindert vet opslag

Onderzoek toont aan dat moringa wel eens zou kunnen helpen om de opslag van overtollige calorieën als vet te verminderen. Ook zou het de afbraak van vetweefsel kunnen bevorderen zodat het makkelijker kan worden verbrand(1).

In een ander onderzoek (2) volgden 41 mensen met overgewicht 8 weken lang een identiek dieet en bewegingsprogramma. De helft kreeg hierbij ook een supplement met moringa, curcumine en curry, de andere helft een placebo. De groep die het supplement kreeg verloor gemiddeld 4,8 kilo. De groep die de placebo kreeg maar 1,8 kg. Eenzelfde onderzoek met 130 deelnemers liet gelijksoortige resultaten zien ().

Eetlustremmend

Moringa poeder is zeer rijk aan voedingsvezels (34%). Net als bij Glucomannan gaat het hier deels om onoplosbare vezels. Deze absorberen water waardoor ze uitzetten en een voldaan gevoel geven. Hierdoor zit je sneller vol en heb je minder snel last van hongergevoel. Vezel is ook belangrijk voor een gezonde spijsvertering en stoelgang.

Veel mensen die moringa gebruiken ervaren dat ze minder last hebben van hongergevoel en minder de neiging hebben om te snacken tussen maaltijden.

Helpt je bloedsuiker te verlagen

Insuline pieken en de bloedsuiker schommelingen die daar het gevolg van zijn kunnen stemmingswisselingen en een hunkering naar suiker veroorzaken. Diverse studies tonen aan dat moringa wel eens een bloedsuiker verlagende werking zou kunnen hebben. Een studie waarbij 30 vrouwen drie maanden lang dagelijks 7 gram moringa poeder namen leidde gemiddeld tot een 13,5% daling van het bloedsuikerspiegel (4).

PSST… Wist je dat succesvol afslanken voor 80% van je dieet afhangt? Download ons GRATIS e-boek en ontdek de 7 simpele trucs die je vandaag nog kunt toepassen om direct je stofwisseling te versnellen en meer vet te verbranden.

Andere gezondheidsvoordelen van moringa

Naast de bovengenoemde voordelen voor mensen die willen afvallen zijn er ook nog een aantal andere redenen waarom moringa de moeite waard is om in je dieet op te nemen:

Zeer rijk aan voedingsstoffen

Moringa is zeer rijk aan voedingsstoffen. Zo bevat het meer vitamine C dan sinaasappels, meer calcium dan melk, meer kalium dan banaan. Daarnaast is het rijk aan vitamine A, B1, B2, B3, en E, ijzer, magnesium en eiwit. Verder is Moringa ook een rijke bron van antioxidanten.

Ontstekingsremmend

Ontsteking (inflammatie) is je lichaam’s natuurlijke reactie op een infectie of verwonding. Hoewel het een essentieel beschermingsmechanisme is kan het op de lange termijn een gezondheidsrisico vormen.

Veel chronische gezondheidsklachten zoals hart- en vaatziekten en kanker hebben een verband met langdurige inflammatie. Onderzoek toont aan dat moringa inflammatie in cellen kan verlagen(5).

Cholesterol verlagend

Te hoog cholesterol wordt vaak in verband gebracht met hartklachten. Moringa heeft, net als veel ander plantaardig voedsel, een cholesterol verlagende werking.

Ontgiftende werking

Moringa helpt bij het ontgiften van je lichaam. Hierbij helpt het je lever ontlasten en beschermen(5).

Simpel moringa drankje

Moringa poeder drankje voor gezondheid en afslanken.

Dit simpele drankje is een snelle en eenvoudige manier om moringa in je dieet te integreren. Je hebt nodig:

  • 1 theelepel moringa poeder
  • Sap van een halve uitgeperste citroen
  • Warm water (niet kokend)
  • Theelepel honing (optioneel)

Doe het moringa poeder, citroensap en de honig in een glas, giet het warme water er overheen en roer goed. Dit is een goed drankje om te drinken vóór je ontbijt.

Naast het bovengenoemde drankje kun je moringa poeder ook prima in je groene smoothies of door je salades gebruiken.

Je kunt moringa ook in de vorm van thee of capsules nemen. Kies je voor thee, zorg er dan voor dat het water dat je gebruikt niet boven de 80° Celsius is aangezien dit een negatieve impact kan hebben op de voedingswaarde.

Conclusie moringa voor afvallen

Net als andere afslank hulpmiddelen is moringa geen vervanging voor een gezond dieet of voldoende beweging. Het heeft echter wel een aantal eigenschappen die het een goede aanvulling kunnen maken.

Helpt moringa echt bij het afvallen?

Share