Wat Zijn Calorieën?

We hebben allemaal gehoord van calorieën, maar wat zijn het precies? Een calorie is heel simpel. Het is geen ding, maar een eenheid die wordt gebruikt om energie uit te drukken.

Één calorie is de hoeveelheid energie die nodig is om één gram water één graad in temperatuur te laten stijgen. Calorieën zijn inmiddels een verouderde eenheid om energie te meten. Ze worden eigenlijk alleen nog maar gebruikt in de voedings- en aflsankindustrie. Verder wordt overal de joule gebruikt als eenheid voor energie. 1 calorie = 4,1868 joule.

Omdat één calorie erg weinig is, wordt vaak de kilocalorie of kcal gebruikt. Één kcal is 1000 calorieën. Dit zorgt vaak voor verwarring. In veel diëten spreekt men namelijk over calorieën terwijl men kilocalorieën bedoelt.

Hoeveel calorieën heb je per dag nodig? Dit verschilt natuurlijk per persoon. Een globale richtlijn is dat vrouwen met een normaal postuur die geen zware lichamelijke arbeid verrichten ongeveer 2000 kilocalorieën per dag nodig hebben. Voor mannen is dit 2500 kcal.

Hoeveel calorieën moet je binnenkrijgen als je wilt afvallen? Het simpele antwoord is: minder dan je verbruikt. Overtollige calorieën worden door je lichaam omgezet in vet. Ze dienen dan als reserve energie voorraad. Als je wilt afvallen moet je dus deze reserve voorraad energie verbruiken.

Voor alles wat je doet gebruikt je lichaam energie. Zelfs voor slapen. In de onderstaande lijst zie je hoeveel calorieën iemand van 80 kg nodig heeft om verschillende activiteiten een half uur te doen.

– slapen 42 kcal
– wandelen 160 kcal
– fietsen 160 kcal
– fitnessen 320 kcal
– zwemmen 400 kcal

Als je wil afvallen is het dus zaak om bij te houden hoeveel calorieën je binnenkrijgt en hoeveel je verbruikt.

 

Share